- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Principalul motiv pentru care românii îşi schimbă locul de muncă
- Pe primul loc este dorinţa de a obţine un salariu mai mare.
- Angajaţii mai aleg să plece dintr-o companie atunci când apar nemulţumiri privind relaţia cu colegii sau cu superiorii.
Studiu: Principalul motiv pentru care românii îşi schimbă locul de muncă
Unul dintre domeniile care a suferit cele mai multe transformări pe fondul pandemiei a fost cel al recrutării. Cu o piaţă a muncii în continuă schimbare în materie de oportunităţi, mod de lucru şi procese de recrutare, candidaţii dezvoltă şi ei noi tendinţe de mobilitate.
Astfel, un studiu realizat de către D&D Research la solicitarea BestJobs, privind comportamentul candidaţilor şi evoluţia pieţei muncii, arată că principalul motiv pentru care românii îşi schimbă locul de muncă, după cum declară 61% dintre participanţi, este obţinerea unui salariu mai mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Tot cu privire la schimbarea locului de muncă, 80,5% dintre candidaţii în căutare de noi oportunităţi aleg site-urile de locuri de muncă drept principală sursă de opţiuni.
Când vine vorba de mobilitatea angajaţilor pe piaţa muncii, motivele sunt diferite în funcţie de nivelul de specializare. Astfel, pentru categoriile white şi blue collar, motivul principal care determină schimbarea jobului este salariul. Secundar, angajaţii din aceste categorii aleg să plece dintr-o companie atunci când apar nemulţumiri privind relaţia cu colegii sau cu superiorii.
În schimb, angajaţii din categoria gold collar aleg să facă o schimbare în parcursul profesional atunci când apar diferenţe între viziunea şi valorile personale şi cele ale companiei, în primul rând, dar şi când simt nevoie de dezvoltare profesională, iar compania nu le poate oferi noi provocări.
„Observăm anumite diferenţe de opinie între categoriile de angajaţi, în funcţie de nivelul lor de specializare - blue collar, white collar sau gold collar - însă majoritatea românilor indică salariul ca fiind criteriul principal pentru schimbarea jobului şi cei mai mulţi dintre ei ar vrea să ştie salariul într-o etapă cât mai incipientă din procesul de recrutare. Multe companii din România au făcut deja mai mulţi paşi către o transparentizare a salariilor publicate în anunţurile postate pe platformele de recrutare online. Angajatorii care apelează deja la această măsură au beneficiul de a-i atrage de la bun început doar pe acei candidaţi care sunt dispuşi să ocupe respectiva poziţie”, declară Dan Petre, Business Developer D&D Research.
Atunci când evaluează site-urile cu locuri de muncă, românii se uită în special la numărul de joburi disponibile în oraşul unde locuiesc (64,5%), la numărul de joburi pe domeniul de interes (61,8%), la claritatea şi detalierea anunţurilor (60%) şi la numărul de joburi pentru nivelul de pregătire (59,5%).
Aproape jumătate dintre români au observat că nivelul de muncă a crescut în timp ce salariile au stagnat.
Participanţii la studiu observă cum pandemia a adus modificări mari pe piaţa muncii, cea mai importantă dintre ele fiind posibilitatea de a lucra de oriunde, fapt care îi eliberează pe oameni de grija navetei şi de necesitatea găsirii unui loc de muncă în proximitatea casei.
Tot cu privire la efectele pandemiei, 43,9% dintre participanţii la studiu observă cum nivelul de muncă a crescut, însă remuneraţia a rămas aceeaşi.
Oferta de locuri de muncă este considerată suficient de variată, în special de către angajaţii din categoriile white şi gold collar. Tot aceştia consideră că există o potrivire bună între criteriile de angajare şi specializările lor, la polul opus faţă de blue collar, care consideră că cerinţele angajatorilor sunt greu de atins.
În plus, 71,6% dintre participanţi observă că oferta de locuri de muncă este mult mai bună pe anumite domenii, dar 57% consideră că este dificil să îşi găsească un loc de muncă. Mai mult decât atât, doar 31,9% consideră că salariile oferite sunt atractive.
Studiul mai arată şi că tinerii, în special absolvenţii cu studii superioare, nu îşi găsesc uşor un loc de muncă potrivit studiilor sau aşteptărilor salariale pe care le au, în ciuda numeroaselor oferte disponibile.
Studiul s-a desfăşurat printr-un chestionar online, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.058 de oameni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE