La început, a fost mitul celor 10.000 de paşi pe zi pentru a rămâne sănătos şi a trăi mult. Apoi, s-a vehiculat un număr de 7.000 de paşi, obiectiv stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Potrivit unui nou studiu, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, 4.000 de paşi pe zi ar fi suficienţi pentru a reduce semnificativ riscul de deces din orice cauză şi aproximativ 2.400 de paşi pentru a reduce decesele cauzate de boli cardiovasculare. Că nu există un „număr magic” de paşi de făcut în fiecare zi o demonstrează numeroasele studii publicate în reviste ştiinţifice care s-au succedat de-a lungul anilor, fiecare propunând propria „reţetă”.
Dar, ce este cu adevărat important?
Autorii meta-analizei au examinat 17 studii diferite care au implicat un total de aproape 227.000 de persoane urmărite în medie timp de 7 ani pentru a evalua impactul asupra sănătăţii al diferitelor „performanţe” de mers pe jos. Ei bine, a face deja aproximativ 4.000 de paşi pe zi începe să reducă riscul de mortalitate din orice cauză, în timp ce a face aproximativ 2.400 de paşi pe zi scade riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
În special, conform studiului, fiecare mie de paşi în plus pe zi (pentru un total de 5.000 de paşi) este asociată cu o reducere cu 15% a riscului de a muri din orice cauză, în timp ce încă 500 de paşi în plus pe zi (4.500) este asociată cu o scădere cu 7% a deceselor cauzate de boli cardiovasculare.
Pentru grupurile de populaţie mai tinere, cea mai mare îmbunătăţire a fost observată la indivizii care au făcut între 7.000 şi 13.000 de paşi pe zi, în timp ce pentru cei cu vârsta de 60 de ani şi peste aceasta a fost între 6.000 şi 10.000 de paşi. Studiul confirmă că, cu cât mergi mai mult, cu atât mai bine, indiferent de vârstă şi unde locuieşti.