Studiu: România are a treia cea mai mare rată a abandonului şcolar timpuriu din Uniunea Europeană

România ocupă ultimele locuri la majoritatea indicatorilor urmăriţi în Monitorul educaţiei şi formării, arată un studiu realizat de Comisia Europeană,precizând că nu a fost atinsă niciuna dintre principalele ţintele pentru 2020. Alocările din PIB pentru educaţie continuă să fie cu mult sub media UE.

Urmărește
913 afișări
Imaginea articolului Studiu: România are a treia cea mai mare rată a abandonului şcolar timpuriu din Uniunea Europeană

Studiu: România are a treia cea mai mare rată a abandonului şcolar timpuriu din Uniunea Europeană

Potrivit unui raport realizat de Monitorul educaţiei şi formării al Comisiei Europene, în România se înregistrează a treia cea mai mare rată a abandonului şcolar timpuriu din UE.

“Proporţia tinerilor care au cel mult gimnaziu în segmentul de vârstă 18-24 ani, în perioada analizată 2014-2017, este 18,1% (neschimbat comparativ cu 2014), faţă de o medie UE de 10,6%, apropiată de ţinta de 10% pentru 2020”, se arată în raportul Comisiei Europene, ediţia 2018.

Sursa citată mai precizează că România este pe ultimul loc la ponderea absolvenţilor de studii superioare, înregistrând un procent de 26,3%, faţă de o medie europeană aproape de 40% pentru anul 2020.

“Rata de angajare a noilor absolvenţi (20-34 ani, perioada 2014-2017) este în general 76% (+ la o medie europeană de 80,2% (82% ţintă 2020); studii superioare 87,4%, peste media UE de 84,9%”, se mai arată în raport.

Sursa citată precizează că, în 2016, România a înregistrat cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru educaţia, cu toate acestea alocarea din PIB a fost de 3,7%, în continuare unul dintre cele mai scăzute nivele din Uniunea Europeană, comparativ cu o medie europeană de 4,7% din PIB.

“Rămâne una dintre puţinele ţări care nu au atins încă niciuna dintre principalele ţintele pentru 2020, iar alocările din PIB pentru educaţie, cu toate că sunt în creştere, ele continuă să fie cu mult sub media UE. (...) Echitatea în educaţie, decalajul dintre mediul rural şi urban şi incluziunea romilor continuă să reprezinte provocări-cheie, care au consecinţe la nivelul creşterii incluzive şi a inegalităţilor în societate. (...) La nivel european, raportul arată că au fost înregistrate progrese notabile privind atingerea ţintelor pentru 2020. Totuşi, persistă unele discrepanţele între statele membre, motiv pentru care sunt necesare mai multe reforme”, se mai arată în raport.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici