- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.09.2014, 17:33)
- Ana Maria Petcana
STUDIU: România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere
România se află printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere, 14, respectiv, 12, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits.
Urmărește
6540 afișări
STUDIU: România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere (Imagine: Shutterstock)
De asemenea, la nivelul Europei Centrale şi de Est România se află pe ultimul loc.
Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În 2014, din cele 12 zile doar nouă sunt în timpul săptămânii.
În Europa Centrală şi de Est, guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12 sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
La nivelul întregului continent, Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda şi Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere.
Austria are 12 zile de sărbătoare libere, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor 11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar sunt variaţii între landuri, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. De remarcat, Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori.
"Numărul zilelor de vacanţă publice nu este rigid, astfel încât datele se schimbă de la an la an. Unele ţări au adesea zile libere pentru evenimente culturale sau religioase specifice, în timp ce altele lasă decizia finală guvernelor locale. (...) Cunoaşterea practicilor de concediu, public şi privat, este foarte importantă pentru cei care sunt responsabili de mobilitatea angajaţilor. (...) De exemplu, dacă beneficiile pe care angajatul le-ar avea în mod normal în propria ţară nu sunt comparabile cu cele din ţara în care urmează să fie mutat, angajatul ar putea fi reticent în acceptarea locului de muncă propus. Acest lucru poate afecta business-ul companiei", a declarat Ellyn Karetnick, Lider Global Mobility Practice la Mercer UK.
În America de Nord, Canada acordă cel mai mare număr de sărbători publice (11), deşi acest lucru variază în funcţie de provincie. Statele Unite are 10 sărbători legale, însă angajatorii privaţi nu sunt obligaţi să ofere aceste zile libere.
În America Latină se regăseşte ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, în timp ce în Mexic sunt doar 7. Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12.
În Orientul Mijlociu şi Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.
"Un număr mai mic de zile de concediu legal acordat angajaţilor se compensează adesea printr-un număr mai mare de sărbători legale şi invers. De exemplu, Filipine are un numar minim legal de cinci zile de concediu, dar are 14 de zile de sărbătoare legală. Ţările vor să atragă investiţii, arătând că au o forţă de muncă productivă şi disponibilă. Portugalia, de exemplu, a luat măsura drastică de suspenda 4 din cele 14 sărbători legale în încercarea de a creşte productivitatea şi de a trimite un mesaj către posibilii investitori", a adăugat Ellyn Karetnick.
Angajaţii din India şi cei din Columbia beneficiază de cel mai mare număr de sărbători legale din întreaga lume - 18. Australia şi Noua Zeelandă acordă mai puţine zile libere decât media regiunii: 9 şi, respectiv, 11. Thailanda şi Coreea de Sud oferă 16 zile de sărbătoare legale, urmată de Japonia - 15, Indonezia, Malaezia şi Filipine - 14, Pakistan - 13, Hong Kong şi Taiwan, fiecare cu 12. Vietnam are cel mai mic număr de sărbători publice din regiune - 10, sub China şi Singapore, cu 11 fiecare.
Studiul oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii şi facultative, reglementărilor legale şi condiţiilor de angajare în peste 64 de ţări. Studiul ia în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii, dacă nu se specifică altfel.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ce ZILE LIBERE vom avea în 2014
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria