STUDIU Salvaţi Copiii: Copiii şi tinerii care trăiesc pe stradă sunt abuzaţi, fumează, consumă alcool şi etnobotanice

Marea majoritate a copiilor şi tinerilor care locuiesc permanent în stradă afirmă că au fost bătuţi, 63 la sută spun că fumează, iar 41 la sută dintre cei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani consumă alcool, rezultă din studiul "Evaluarea fenomenului «copiii şi tinerii străzii»", prezentat joi.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului STUDIU Salvaţi Copiii: Copiii şi tinerii care trăiesc pe stradă sunt abuzaţi, fumează, consumă alcool şi etnobotanice

STUDIU Salvaţi Copiii: Copiii şi tinerii care trăiesc pe stradă sunt abuzaţi, fumează, consumă alcool şi etnobotanice (Imagine: Diana Iurkiewicz/ Arhiva Mediafax Foto)

Din studiul făcut de Salvaţi Copiii rezultă că marea majoritate a copiilor şi tinerilor care locuiesc permanent în stradă (cu excepţia a cinci-şapte la sută care au refuzat să răspundă la întrebare) afirmă că au fost bătuţi pe stradă, fie de o persoană cunoscută, fie de una necunoscută.

"Aproximativ 36 la sută afirmă că au fost puşi în ambele situaţii, respectiv să fie abuzaţi fizic atât de un necunoscut cât şi de un cunoscut", se arată în studiul citat.

Dintre persoanele temporar în stradă, 62 la sută susţin că au fost, cel puţin o dată, victima unui abuz fizic în mediul stradal.

În ceea ce priveşte abuzul fizic grav şi foarte grav, 27 la sută dintre persoanele permanent în stradă afirmă ca s-a întâmplat, cel puţin o dată, să fie bătuţi atât de tare încât să ajungă la spital, comparativ cu 10 la sută dintre copiii şi tinerii temporar în stradă care afirmă acelaşi lucru.

În ce priveşte abuzul sexual, categoria 14-18 ani pare să fie cea mai expusă, atât la capitolul relaţii sexuale împotriva voinţei persoanei respective, cât şi la constrângere la prostituţie sau oferire de bani în schimbul relaţiilor sexuale.

În majoritatea cazurilor, fetele care trăiesc pe stadă sunt victime ale diferitelor forme de abuz sexual. Astfel, 19 la sută dintre respondenţii de gen feminin au afirmat că li s-a cerut, cel puţin o dată, să se dezbrace în faţa cuiva (nu la doctor sau în situaţii similare), comparativ cu unu la sută dintre cei de gen masculin, 26 la sută dintre fete spun că li s-au oferit bani pentru a avea relaţii sexuale, comparativ cu cinci la sută dintre băieţi, 18 la sută dintre fete spun că au fost obligate să se lase atinse pe părţile intime, comparativ cu sub unu la sută dintre băieţi, 24 la sută spun că au fost obligate să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor, comparativ cu unu la sută băieţi, iar 17 la sută spun că au fost constrânse să se prostitueze, comparativ cu unu la sută dintre băieţi.

În studiu citat se mai arată că fumatul reprezintă o practică comună în rândul copiilor şi tinerilor aflaţi în stradă. Din totalul populaţiei, 63 la sută afirmă că fumează. Astefl, 26 la sută dintre copiii cu vârsta între opt şi 13 ani afirmă că fumează, procentul urcând la 70 la sută în cazul categoriei 14-18 ani.

La fel ca în cazul tutunului, consumul de alcool caracterizează, în cazul copiilor, categoria de vârstă 14-18 ani: 41 la sută dintre aceşti copii consumă alcool.

Din studiu mai rezultă că etnobotanicele reprezintă unul din riscurile cele mai importante pentru sănătatea copiilor şi tinerilor care trăiesc în stradă, principala modalitate de consum fiind injectarea. Numărul mare de injectări (până la 10-15 pe zi), generat de efectul de scurtă durată, creşte riscul infectării cu virusuri hepatice sau HIV, subliniază iniţiatorii cercetării.

"De altfel, creşterea numărului persoanelor seropozitive în rândul acestei categorii de populaţie s-a suprapus cu apariţia acestor substanţe pe piaţă. Consumul de etnobotanice caracterizează în special copiii şi tinerii permanent în stradă şi este mai răspândit în rândul persoanelor de gen masculin. Din perspectiva vârstei, majoritatea consumatorilor au între 14 şi 25 de ani", se mai arată în studiu.

În ce priveşte consumul de droguri injectabile, principala substanţă psihoactivă consumată este heroina, iar profilul consumatorilor este similar cu cel al utilizatorilor de etnobotanice, majoritatea acestora având peste 18 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici