Studiu. Somnul prost dintr-o seară ar putea avea impact asupra gândurilor din săptămâna următoare

O nouă cercetare sugerează că activităţile zilnice pot avea efecte de lungă durată asupra funcţiilor cognitive, dar şi a somnului, scrie IFL Science, care citează un studiu publicat în PLOS Biology.

Urmărește
936 afișări
Imaginea articolului Studiu. Somnul prost dintr-o seară ar putea avea impact asupra gândurilor din săptămâna următoare

Studiul, întreprins de cercetătoarea Ana María Triana, a durat 19 săptămâni şi a implicat utilizarea tehnologiei purtabile şi a datelor din smartphone pentru a urmări activităţile şi markerii fiziologici ai participantei.

Mai mult decât atât, aceasta a avut parte de 30 de scanări prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI) pentru a-şi evalua funcţiile cognitive precum atenţia şi memoria.

Cercetăroarea a explicat că stările mentale sunt influenţate constant de mediu şi experienţe, dar răspunsurile conectivităţii funcţionale a creierului la schimbările de mediu sunt prea puţin studiate.

Studiul a identificat două modele distincte de răspuns: unul pe termen scurt, care durează aproximativ o săptămână, şi unul pe termen lung, cu efecte observate până la 15 zile.

Cercetarea a scos în evidenţă o corelaţie puternică între variabilitatea ritmului cardiac şi conectivitatea creierului, ceea ce demonstrează importanţa activităţii fizice asupra sănătăţii cognitive.

Autoarea speră că aceste descoperiri vor deschide noi direcţii pentru cercetările viitoare şi vor contribui la îmbunătăţirea îngrijirii personalizate în domeniul sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici