- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2024, 12:00)
- Iris Dutescu
Studiu: Starea de spirit se înseninează sau se întunecă, după ce ceasurile se dau înapoi?
Oamenii de ştiinţă lansează un studiu pentru a înţelege mai bine modul în care trecerea anuală la ora de iarnă afectează starea de bine a oamenilor şi percepţia timpului, relatează The Guardian.
Urmărește
273 afișări
Studiu: Starea de spirit se înseninează sau se întunecă după ce ceasurile se dau înapoi?
În România, ceasurile se vor da înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 octombrie, la ora 4:00 dimineaţa. Studiile anterioare s-au axat în mare parte pe efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra somnului, performanţelor cognitive şi predispoziţiei la accidente ale oamenilor, dar se cunosc mai puţine despre impactul schimbării la ora de iarnă - sau despre modul în care aceste evenimente bianuale afectează percepţia noastră asupra trecerii timpului.
„Sunt interesată să încerc să înţeleg cum te simţi atunci când percepţia ta zilnică asupra timpului este perturbată de o forţă externă: simţi că ai mai mult sau mai puţin timp, niveluri mai ridicate sau mai scăzute de bunăstare?”, a declarat profesoara Ruth Ogden de la Universitatea John Moores din Liverpool, care conduce studiul.
„Timpul este un element extrem de neglijat al psihologiei. Vieţile noastre sunt legate de ceas şi avem cu toţii o reprezentare internă a timpului, dar avem o înţelegere foarte slabă a modului în care oamenii percep timpul şi dacă am putea sau nu să modificăm experienţele oamenilor cu privire la timp pentru a crea îmbunătăţiri ale bunăstării”, a adăugat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu care explorează modul în care perturbările externe pot afecta simţul timpului la oameni. Ogden a devenit interesată de acest domeniu de cercetare după ce a fost implicată într-un accident de maşină la universitate, în timpul căruia a simţit că timpul încetineşte.
De atunci, ea a investigat modul în care alte evenimente marcante din punct de vedere emoţional - inclusiv izolările din timpul pandemiei de Covid - pot distorsiona percepţia timpului. „Am constatat că persoanele care se descurcau bine şi aveau niveluri mai scăzute de anxietate, depresie sau stres au experimentat o izolare relativ rapidă, în timp ce persoanele care au avut o carantină lentă au fost cele care erau mai izolate social, deprimate sau mai puţin mulţumite de nivelurile lor de interacţiune socială”, a declarat Ogden.
Cercetări separate au constatat că persoanele care se luptă cu durerea cronică experimentează, de asemenea, un simţ distorsionat al timpului. „Se ridică această idee interesantă că percepţia noastră asupra timpului este încorporată în traumă”, a spus Ogden.
Studiul este în desfăşurare şi este deschis tuturor adulţilor din Marea Britanie, care pot contribui prin completarea unui sondaj online cu privire la viaţa lor de zi cu zi şi la presiunea timpului pe care o resimt. Sondajul poate fi completat fie în cursul săptămânii dinaintea sau de după schimbarea ceasului, fie în ambele.
O întrebare la care Ogden şi colegii ei speră să afle răspunsul este dacă grupurile marginalizate din punct de vedere social sau cele care se confruntă cu presiunea timpului, cum ar fi părinţii ocupaţi, resimt schimbarea orei diferit faţă de persoanele care au mai mult control asupra timpului lor.
„Suntem interesaţi în special de relaţia dintre timp şi putere şi de modul în care, atunci când alte persoane deţin controlul asupra timpului, acest lucru poate crea diverse tipuri de nedreptate pentru anumite grupuri”, a declarat profesoara Patricia Kingori, sociolog la Centrul Ethox al Universităţii Oxford, care conduce întregul proiect.
Obiectivul pe termen lung al proiectului este de a identifica strategii care ar putea ajuta la abordarea acestor inegalităţi, ceea ce ar putea duce la îmbunătăţirea bunăstării individuale şi sociale.
„Pentru mine, schimbarea ceasului oferă o mică perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă atunci când timpul se schimbă pentru toţi ceilalţi, dar nu s-a schimbat în acelaşi mod pentru tine, sau când societatea impune o anumită restricţie asupra timpului tău”, a declarat Ogden. „De asemenea, ridică idei interesante, cum ar fi: ar trebui să avem un drept al omului la timp?”, a adăugat ea.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe