Studiu: Sunt mai puţine gunoaie pe plaje, însă a apărut un nou tip de deşeu, masca de protecţia

  • Sunt mai puţine gunoaie pe plajele din România, însă a apărut un nou tip de deşeu: masca de protecţie.
  • Este concluzia la care au ajuns membrii ONG Mare Nostrum care monitorizează în permanenţă plajele româneşti de la Marea Neagră. Rezultatele sunt influenţate de epidemia de Covid 19.
Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului Studiu: Sunt mai puţine gunoaie pe plaje, însă a apărut un nou tip de deşeu, masca de protecţia

Studiu: Sunt mai puţine gunoaie pe plaje, însă a apărut un nou tip de deşeu, masca de protecţia

Reprezentanţii ONG Mare Nostrum au stabilit că monitorizarea porţiunilor de plajă din luna octombrie arată o scădere a cantităţii de deşeuri faţă de septembrie 2019. Probabil, explicaţia pentru această evoluţie are legătură cu măsurile restrictive impuse ca urmare a pandemiei COVID-19

În total, pe plaje au fost descoperite 21.284 de deşeuri, cu 12.000 de unităţi sub raportarea din septembrie.

„Nu cred că putem vorbi de faptul că am fost ceva mai responsabili în acest an şi de aceea avem un număr mai scăzut de elemente. Cred că măsurile restrictive emise de-a lungul acestui an sunt cele care au ajutat, de fapt, ca plajele să fie mai curate. Pe de altă parte, trebuie să menţionăm şi faptul că în acest sezon estival, pe anumite sectoare au intervenit şi administratorii de plajă, iar reprezentanţii ABADL au curăţat şi ridicat nisipul”, a declarat Angelica Paiu, reprezentantul Mare Nostrum.

În timpul monitorizării, membrii asociaţiei au descoperit un tip de deşeu: masca de protecţie. Cele mai multe au fost descoperite la Mamaia Nord şi Saturn.

„Suntem convinşi că în sesiunea următoare de monitorizare vom găsi mai multe măşti de unică folosinţă uitate pe plajă. Din nefericire, dincolo de faptul că acestea conţin microparticule de plastic ce se degradează în sute de ani, pot reprezenta un real pericol pentru vieţuitoarele marine, care se pot prinde în ele”, a explicat Marian Paiu, reprezentantul Mare Nostrum.

Analiza pe sectoare arată că cel mai murdar este Constanţa, cu 5.308 deşeuri, urmat de Mamaia Nord (4.855) şi Năvodari (4.423). Cele mai puţine deşeuri au fost întâlnite pe sectoarele din Edighiol (379), Corbu (648) şi VamaVeche (757). Mai mult decât atât, elementele din material polimeric artificial au predominat şi în această sesiune, reprezentând principalul tip de deşeu (17215).

La capitolul categorii de deşeuri, mucurile de ţigară ocupă un loc fruntaş, cu 11.190 elemente identificate. Acestea au fost urmate de ambalaje, paie şi beţe pentru amestecat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
plaje,
deşeuri,
epidemie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici