Programul face parte dintr-un proiect mai amplu privind „Sănătatea şi prevenţia menstruală” şi prevede livrarea gratuită de tampoane sanitare elevelor şi studentelor cu venituri reduse din şcolile publice, femeilor fără adăpost sau femeilor în situaţii de vulnerabilitate socială extremă, precum şi femeilor aflate în închisoare.
Măsura vizează combaterea precarităţii menstruale – identificată ca dificultate de acces sau lipsă de resurse pentru a permite achiziţionarea de produse de igienă menstruală. Potrivit estimărilor, ar ajuta peste 5 milioane de femei din toată Brazilia. Programul ar fi fost încredinţat Ministerului Sănătăţii, pentru un cost total de aproximativ 53 de milioane de dolari, care ar fi obţinut din resursele alocate de Uniunea Sistemului Unificat de Sănătate (SUS) şi, în cazul deţinuţilor, de Fondul Naţional al Penitenciarelor.
Cercetările, citate de ziarul The Brazilian Report, arată că unul din patru adolescente din Brazilia nu are acces la tampoane în perioada menstruală şi aproximativ 20% dintre ele nu au apă în casă.
Rezultatul este că menstruaţia împiedică adesea fetele să meargă la şcoală sau să folosească spaţiile publice, limitându-le oportunităţile de muncă şi deteriorându-le economic. Mai mult, la produsele de igienă menstruală – care nu sunt clasificate drept bunuri esenţiale – taxele reprezintă 34% din preţul total.
Preşedintele a aprobat acele etape ale proiectului care obligă guvernul să promoveze o campanie de informare asupra sănătăţii menstruale, dar a respins articolul 1, care prevede distribuirea gratuită a tampoanelor sanitare, şi articolul 3, care stabileşte lista beneficiarilor.
În decretul său, Bolsonaro contestă costurile excesive ale iniţiativei, declarând că guvernul nu are resursele economice necesare pentru finanţarea acesteia. Dar ceea ce a atras critici a fost în principal o altă motivaţie, anume că distribuţia gratuită a tampoanelor „ar fi neconstituţională, deoarece este împotriva interesului public şi favorizează un anumit grup” şi că tampoanele sanitare „nu se află pe lista medicamentelor luate în considerare ca având caracter esenţial”.
Jacqueline Moraes, vice-guvernator al statului Espírito Santo, a replicat public: „Este un „privilegiu” pentru o femeie săracă să aibă dreptul la un tampon? Nu! Este politică socială, sănătate publică!”.
Pentru Tabata Amara, deputat al Partidului Democrat al Muncii şi iniţiatoare a propunerii, veto-ul lui Bolsonaro este manifestarea „dispreţului său faţă de demnitatea femeilor vulnerabile şi pentru lupta societăţii împotriva sărăciei menstruale”.
Parlamentarul a comentat pe Twitter, adăugând „vom răsturna veto-ul şi vom arăta că Brazilia este mult mai bună decât Bolsonaro!”.
Bolsonaro vetou o projeto de distribuição de absorventes! Com isso, ele mostra seu desprezo pela dignidade das mulheres vulneráveis e pela luta da sociedade contra a pobreza menstrual. Vamos derrubar o veto e mostrar que o Brasil é muito melhor que Bolsonaro! #LivreParaMenstruar https://t.co/b8ZoUJ2Am4
— Tabata Amaral (@tabataamaralsp) October 7, 2021