- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.11.2024, 23:13)
- Iris Dutescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Un stadiu al somnului ar putea fi esenţial în reducerea riscului de demenţă
Conform unui studiu realizat în 2023, persoanele de peste 60 de ani sunt cu 27% mai predispuse să dezvolte demenţă dacă pierd doar 1% dintr-un anumit stadiu de somn în fiecare an, scrie Science Alert.
Urmărește
130 afișări
Somnul cu unde lente este a treia etapă a unui ciclu de somn uman de 90 de minute, care durează aproximativ 20-40 de minute. Este cea mai odihnitoare etapă, în care undele cerebrale şi ritmul cardiac încetinesc, iar tensiunea arterială scade.
Somnul profund ne întăreşte muşchii, oasele şi sistemul imunitar şi ne pregăteşte creierul pentru a absorbi mai multe informaţii. Recent, cercetările au descoperit că persoanele cu modificări ale creierului legate de Alzheimer s-au descurcat mai bine la testele de memorie atunci când au avut parte de mai mult somn cu unde lente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Kamala Harris ține primul discurs după ce a pierdut alegerile în fața lui Donald Trump: „Trebuie să acceptăm rezultatul acestor alegeri”
-
Criză politică în Germania. Coaliţia de guvernare s-a destrămat, iar Olaf Scholz vorbeşte despre alegeri anticipate: „Situaţia este gravă. Există un război în Europa, economia stagnează”
-
Europa se pregăteşte să lucreze din nou cu Trump. Macron a vorbit cu preşedintele ales al SUA despre Ucraina şi Orientul Mijlociu
-
Se închid dosarele penale ale lui Trump, înainte de preluarea funcţiei
„Somnul cu unde lente, sau somnul profund, sprijină îmbătrânirea creierului în multe feluri şi ştim că somnul sporeşte eliminarea deşeurilor metabolice din creier, facilitând inclusiv eliminarea proteinelor care se agregă în boala Alzheimer”, a declarat Matthew Pase, neurocercetător la Universitatea Monash din Australia.
Pase şi colegii săi din Australia, Canada şi SUA au studiat 346 de participanţi la Framingham Heart Study, care au efectuat două studii de somn nocturn între 1995 şi 1998 şi între 2001 şi 2003, cu o medie de cinci ani între sesiunile de testare.
Această cohortă comunitară, care nu prezenta cazuri de demenţă la momentul studiului din 2001-2003 şi avea peste 60 de ani în 2020, le-a oferit cercetătorilor posibilitatea de a analiza în timp legătura dintre somn şi demenţă, prin compararea datelor din cele două studii de somn polisomnografice şi monitorizarea ulterioară a cazurilor de demenţă până în 2018.
„Am folosit aceste date pentru a examina cum se modifică somnul cu unde lente odată cu înaintarea în vârstă şi dacă schimbările în procentul de somn cu unde lente sunt asociate cu riscul de demenţă la vârste mai înaintate, până la 17 ani mai târziu,” a explicat Pase.
Pe parcursul celor 17 ani de urmărire, au fost înregistrate 52 de cazuri de demenţă printre participanţi. Nivelurile de somn cu unde lente, înregistrate în cadrul studiilor de somn, au fost analizate pentru a stabili o legătură cu aceste cazuri. În general, s-a constatat că rata de somn cu unde lente a participanţilor a scăzut începând cu vârsta de 60 de ani, atingând un nivel minim între 75 şi 80 de ani şi stabilizându-se ulterior.
Comparând datele din primul şi al doilea studiu de somn al participanţilor, cercetătorii au observat că fiecare procent de scădere a somnului cu unde lente pe an era asociat cu un risc crescut cu 27% de a dezvolta demenţă. Acest risc a crescut la 32% atunci când analiza s-a concentrat pe boala Alzheimer, cea mai comună formă de demenţă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Conversație senzațională între Gigi Becali și Tzancă Uraganu: „Băi, să nu pui nasul pe…” Această discuție este EPICĂ, nu ai voie să o ratezi
CANCAN.RO
Trump DEZVĂLUIE de ce Barron, fiul său și al Melaniei, este atât de înalt: „Am spus că va fi jucător de baschet”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe