Numeroase studii au sugerat că inteligenţa artificială ar putea ajuta cadrele medicale să depisteze cancerul, fie că este vorba de identificarea creşterilor anormale în scanările CT sau a semnelor de cancer mamar în mamografii.
Potrivit un studiu recent, cercetătorii afirmă că au testat pentru prima dată inteligenţa artificială în cadrul unui program de screening la nivel naţional, dezvăluind că aceasta oferă beneficii într-un cadru real, potrivit The Guardian.
Studiul, publicat în revista Nature Medicine, a arătat că 2.881 dintre femeile care au fost incluse în cercetare au fost diagnosticate cu cancer de sân. Rata de detectare a fost cu 6,7% mai mare în grupul în care a fost folosită inteligenţa artificială (AI) în detectarea bolii. Cu toate acestea, după ce au luat în considerare factori precum vârsta femeilor şi radiologii implicaţi, cercetătorii au constatat că această diferenţă a crescut, rata fiind cu 17,6% mai mare pentru grupul AI, la 6,70 la 1.000 de femei, comparativ cu 5,70 la 1.000 de femei pentru grupul standard. Cu alte cuvinte, a fost depistat un caz suplimentar de cancer la 1 000 de femei supuse screeningului atunci când a fost utilizată inteligenţa artificială.
Dr. Kristina Lång, de la Universitatea Lund, a declarat că studiul se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care susţin beneficiile potenţiale ale încorporării AI în screeningul mamografic.
„Rezultatele sunt încurajatoare, dar este esenţial să ne asigurăm că implementăm o metodă capabilă să detecteze cancerele relevante din punct de vedere clinic într-un stadiu incipient, în cazul în care detectarea precoce poate îmbunătăţi semnificativ rezultatele pentru pacienţi”, a declarat dr. Kristina Lång.