- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA: Abuzurile, corupţia şi discrimarea continuă în România
Abuzurile, corupţia şi discrimarea sunt principalele probleme cu care se confruntă România, deşi Guvernul a adoptat o serie de măsuri în acest domeniu, se arată în raportul Departamentului american de Stat referitor la respectarea drepturilor omului pe 2007.
SUA: Abuzurile, corupţia şi discrimarea continuă în România
Deşi Guvernul a abordat o serie de probleme privind drepturile omului în cursul anului 2007, abuzurile au continuat să aibă loc în România. O serie de acuzaţii lansate anul trecut au vizat hărţuirea diferitelor persoane de către poliţişti şi jandarmi şi tratamentul inuman aplicat deţinuţilor şi cetăţenilor de etnie romă.
Raportul Departamentului de Stat menţionează mai multe cazuri în care diferiţi suspecţi au fost împuşcaţi mortal de poliţiştii români în timpul misiunilor, fără ca anchetele ulterioare, demarate de procurori, să ducă la un rezultat final concludent, precum şi acuzaţiile lansate de mai mulţi deţinuţi şi cetăţeni de etnie romă, potrivit cărora aceştia au fost suspuşi abuzurilor şi tratamentelor inadecvate din partea poliţiştilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
Documentul citează sesizările depuse de organizaţiile care militează pentru protejarea drepturilor comunităţii rome potrivit cărora poliţiştii recurg la forţă excesivă atunci când desfăşoară raiduri în localităţile cu populaţie majoritar romă, în căutarea unor infractori.
Condiţiile din închisorile româneşti rămân dure şi nu corespund, în general, standardelor impuse de Uniunea Europană, adaugă textul citat. La sfârşitul anului 2007, în închisorile din România se aflau 29.335 de deţinuţi, dintre care 525 de minori, într-un sistem cu o capacitate totală de 34.000 de locuri.
Sistemul judiciar este unul independent, dar nu beneficiază de încrederea cetăţenilor privind abilitatea sa de a aplica legea imparţial. Raportul Departamentului de Stat atrage atenţia că, deşi poliţiştii respectă legea şi procedurile interne în general, corupţia din rândurile poliţiei generează lipsa de respect a cetăţenilor faţă de această instituţie a statului şi implicit faţă de autoritatea sa. Documentul aminteşte, de asemenea, de sesizările depuse de organizaţia Romani CRISS privind expulzările forţate care i-au vizat pe cetăţenii de etnie romă în diferite oraşe ale ţării.
În capitolul doi al raportului, privind libertatea de exprimare şi a presei, raportul american menţionează decizia Curţii Constituţionale adoptată în august 2007 potrivit căreia "insulta şi defăimarea" trebuie pedepsite de lege, verdict criticat atât de presa românească, cât şi de OSCE. Documentul enumeră apoi mai multe cazuri în care jurnaliştii au fost agresaţi fizic.
Restricţiile impuse libertăţii religiei au devenit o preocupare majoră după adoptarea legii cultelor în decembrie 2006, o măsură discriminatorie şi restrictivă. Raportul avertizează asupra restricţiilor impuse unor grupuri religioase minoritare care susţin că Guvernul şi Biserica Ortodoxă Română le împiedică desfăşurarea activităţilor specifice. Departamentul de Stat califică drept discriminatoriu sistemul tripartit de recunoaştere religioasă: grupuri religioase, asociaţii religioase şi religii instituit de Legea Cultelor care a intrat în vigoare anul trecut.
La secţiunea Abuzuri Sociale şi Discriminare, raportul Departamentului de Stat acordă un spaţiu larg manifestărilor antisemite, în special vandalizării cimitirelor evreieşti, ai căror autori au rămas în mare parte neidentificaţi, deoarece poliţia minimizează efectele unor astfel de incidente pe care le pune pe seama copiilor, persoanelor aflate în stare de ebrietate sau a celor cu probleme mentale.
Corupţia rămâne o problemă extinsă, subliniază raportul Departamentului de Stat, amintind de activitatea DNA, de înfiinţarea Agenţiei de Integritate Naţională (ANI) şi de anchetele care i-au vizat pe o serie de membri ai Guvernului de la Bucureşti, printre care foştii miniştri ai Justiţiei şi Comunicaţiilor. Raportul aminteşte şi de activitatea CNSAS şi de obstacolele cu care se confruntă instituţia în activitatea sa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO