SUA spune care sunt primele 10 medicamente care fac obiectul primelor negocieri de preţ din istorie

Administraţia Biden a publicat marţi lista celor 10 medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală care vor face obiectul primei negocieri de preţ din istoria programului de sănătate american Medicare, potrivit Reuters.

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului SUA spune care sunt primele 10 medicamente care fac obiectul primelor negocieri de preţ din istorie

SUA spune care sunt primele 10 medicamente care fac obiectul primelor negocieri de preţ din istorie

Programul de sănătate american Medicare acoperă 66 de milioane de persoane. Printre cele 10 medicamente se numără Eliquis, un anticoagulant foarte căutat de la Bristol Myers Squibb şi Pfizer.

Legea privind reducerea inflaţiei (IRA), semnată de preşedintele Joe Biden şi promulgată anul trecut, permite programului de sănătate Medicare pentru americanii cu vârsta de 65 de ani şi peste să negocieze preţurile pentru unele dintre cele mai costisitoare medicamente.

„Nu există niciun motiv pentru care americanii ar trebui să fie forţaţi să plătească mai mult decât orice altă naţiune dezvoltată pentru reţete care salvează vieţi doar pentru a umple buzunarele Big Pharma”, a declarat Biden într-un comunicat.

El a precizat că, odată implementate, preţurile medicamentelor negociate vor scădea pentru până la 9 milioane de seniori care în prezent plătesc până la 6.497 de dolari pe an pentru aceste reţete, în afara cheltuielilor de buzunar.

Printre medicamentele de pe listă se numără medicamentul pentru diabet Januvia de la Merck & Co., rivalul Xarelto de la Johnson & Johnson, rivalul Eliquis, şi Imbruvica, tratamentul pentru leucemie de la AbbVie.

Printre celelalte medicamente de pe listă se numără medicamentul pentru poliartrită reumatoidă Enbrel de la Amgen, medicamentul pentru diabet Jardiance de la Boehringer Ingelheim şi Eli Lilly, medicamentul pentru artrită şi boala Crohn Stelara de la J&J şi insulina de la Novo Nordisk.

Acţiunile producătorilor de medicamente au fost în mare parte neschimbate în tranzacţiile de dinaintea pieţei. Indicele de sănătate S&P 500 a crescut cu 0,6% la ora 0941 ET.

Aceasta dă startul procesului de negociere pentru cele 10 medicamente ale căror noi preţuri vor intra în vigoare în 2026. Programul are ca scop economisirea a 25 de miliarde de dolari pe an la preţurile medicamentelor până în 2031.

Legile americane interziseseră programului de medicamente Medicare să negocieze preţurile produselor farmaceutice în cadrul programului său de medicamente pe bază de prescripţie medicală, care a început în urmă cu aproximativ 20 de ani.

Centrele americane pentru Serviciile Medicare şi Medicaid (CMS) au cheltuit 50,5 miliarde de dolari între 1 iunie 2022 şi 31 mai 2023 pentru cele 10 medicamente, perioadă folosită pentru a determina ce medicamente erau eligibile pentru negociere. Aceasta a reprezentat aproximativ 20% din costul total al medicamentelor din cadrul programului de medicamente pe bază de prescripţie medicală Medicare cunoscut sub numele de Partea D.

Analistul Mohit Bansal de la Wells Fargo a declarat că economiile realizate în urma negocierilor pentru Jardiance, Januvia, Farxiga şi Insulin Aspart, care au costat agenţia aproximativ 16,5 miliarde de dolari, ar putea elibera bugetul Medicare şi ar putea facilita acoperirea medicamentelor pentru diabet sau obezitate.

Producătorii de medicamente ale căror medicamente au fost vizate pe listă, inclusiv Novartis, Eli Lilly şi Merck, au declarat că sunt de părere că prevederile privind stabilirea preţurilor ar înăbuşi inovarea în acest sector şi ar avea un impact asupra calităţii îngrijirii. AstraZeneca şi Novo Nordisk au declarat că evaluează următorii paşi.

Directorul general al Bristol Myers, Giovanni Caforio, a declarat într-un interviu că includerea Eliquis nu va avea niciun impact asupra strategiei sale pe termen lung, mai ales că medicamentul îşi pierde exclusivitatea brevetului în 2028, la doi ani după ce preţurile negociate vor intra în vigoare.

Caforio a declarat că persoanele înscrise în Medicare care iau medicamentul ar putea să îşi vadă restricţionat accesul din cauza unor consecinţe neintenţionate ale legii.

„Nu există nicio cerinţă în lege că societăţile de asigurări care administrează beneficiile Medicare vor continua de fapt să pună aceste medicamente la dispoziţia pacienţilor fără obstacole sau împărţirea costurilor împovărătoare”, a spus el.

Copiile apropiate ale Stelara de la J&J sunt aşteptate să ajungă pe piaţa americană în 2025, înainte de intrarea în vigoare a preţurilor negociate de guvern, în urma unor acorduri cu Amgen, Alvotech şi Teva care au întârziat lansarea copiilor lor apropiate.

Analiştii declaraseră că întârzierile au readus J&J pe drumul cel bun pentru venituri farmaceutice de 57 miliarde de dolari în 2025.

Producătorii de medicamente, printre care Bristol Myers, Johnson & Johnson, Merck, compania britanică AstraZeneca şi compania germană Boehringer Ingelheim, au dat în judecată şi Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al SUA (HHS), care supraveghează agenţia Medicare, în încercarea de a deraia procesul de stabilire a preţurilor.

Analistul Evan Seigerman, de la BMO Capital Markets, a declarat că, deşi lista include multe dintre marile generatoare de venituri pentru companiile farmaceutice, multe dintre acestea se vor confrunta cu concurenţa la scurt timp după sau chiar înainte de 2026, ceea ce ar urma să le diminueze profitabilitatea.

Cele 10 medicamente iniţiale au fost alese pe baza anumitor criterii stabilite de Medicare. Acestea trebuie să fie vândute în farmacii, să nu aibă o concurenţă generică substanţială şi să se afle pe piaţă de cel puţin nouă ani sau 13 pentru medicamentele biotehnologice mai complexe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
medicament,
preţ

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici