Sub 50% dintre părinţii care lucrează în Diaspora pot petrece concediul cu copiii rămaşi acasă

Aproape jumătate dintre părinţii care lucrează în alte ţări vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară, arată datele unui sondaj realizat de Salvaţi Copiii România.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Sub 50% dintre părinţii care lucrează în Diaspora pot petrece concediul cu copiii rămaşi acasă

Sub 50% dintre părinţii care lucrează în Diaspora pot petrece concediul cu copiii rămaşi acasă

Potrivit studiului Salvaţi Copiii România, 48% dintre părinţii care lucrează în alte ţări vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară.

Principalele ţări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) şi Austria (12%), iar Germania (24%), Italia (22%) şi Marea Britanie (14%) în cazul bărbaţilor, conform studiului naţional realizat de Salvaţi Copiii.

În ceea ce priveşte motivele pentru care părinţii nu pot veni, unul dintre cele majore e lipsa banilor alocaţi drumului până în România. Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al treilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinţii care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi la importanţa menţinerii comunicării.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului naţional realizat de organizaţie, majoritatea copiilor, 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic, 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile, 7% o dată/săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună sau mai rar.

Potrivit sondajului realizat în rândul beneficiarilor programului Salvaţi Copiii, 48% dintre părinţii care lucrează peste hotare vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară. Motivele menţionate pentru situaţia părinţilor care nu pot veni în ţară ţin de lipsa posibilităţilor financiare corelată cu faptul că au venit/vor veni în altă perioadă a anului (vacanţa de Paşte, vacanţa de Crăciun) şi lipsa posibilităţii de a îşi lua concediu în perioada verii. Un procent mic al părinţilor îi iau pe copii peste hotare în această vară şi, din păcate, există şi părinţi care ţin legătura doar sporadic cu copiii din ţară. Dintre părinţii care se întorc în ţară, 74% îşi făcuseră din luna iulie planuri de vacanţă cu copiii. Dintre părinţii care se întorc în ţară, 42% au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul – discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii, 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% rezolvarea a diferite probleme administrative, 20% rezolvarea a diferite probleme medicale.

Ancheta a fost realizată prin intervievarea aparţinătorilor – fie rude/alte persoane în grija cărora au rămas copiii, fie părintele rămas în ţară.

„Distanţa fizică dintre copil şi părintele nevoit să muncească în alte ţări nu trebuie dublată de cea emoţională, mai ales că acum e acea etapă în care copiii încep să-şi înţeleagă emoţiile şi învaţă cum să reacţioneze la situaţii negative. Miza noastră este aceea de a încuraja apropierea dintre părinte şi copil, chiar şi acolo unde distanţa geografică este mare. Mai mult, ritualul revenirii părintelui acasă, lângă copil, pentru vacanţe, este unul deosebit de important, pentru că reface legături afective cruciale pentru copil”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Alina, unul din copiii din programele organizaţiei a spus cât de importantă este pentru ea comunicarea cu mama aflată la distanţă: „De fiecare dată când pleacă mama, parcă rămân fără aer...e ceva greu, aici, în piept, care nu mă lasă să respir. Dacă n-aş reuşi să o văd pe cameră în fiecare seară, cred că aş plânge întruna. Aşa, măcar o văd şi îi povestesc mereu ce fac, ce note iau, îi zic când mă supără bunicul, când mă cert la şcoală cu E., prietena mea. Şi ea mereu îmi ia apărarea”.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puţin unul dintre părinţi plecat la muncă în străinătate. Conform estimărilor, per total 184.000 dintre aceştia sunt total lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor, având fie ambii părinţi, fie părintele unic susţinător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).

„Situaţia copiilor rămaşi în ţară, în vreme ce părinţii lor muncesc în alte state este una complexă, care priveşte atât vulnerabilitatea socială, cât şi pe cea psiho-emoţională. De aceea sunt cruciale menţinerea comunicării cu părinţii şi petrecerea de timp de calitate împreună, în aşa fel încât copilul să redobândească sentimentul de normalitate afectivă.”, spune Mihai Gafencu, preşedinte al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

„Poliţiştii de frontieră sunt, fără îndoială, martori la plecările la muncă în străinătate ale părinţilor români şi la revenirile lor în ţară, situaţie care îi afectează, deopotrivă, pe părinţi şi pe copiii lor rămaşi acasă. În acest context, parteneriatul cu Salvaţi Copiii România este unul esenţial, pentru că astfel putem să ne implicăm social şi putem creşte conştientizarea unui fenomen devenit, din păcate, o adevărată problemă”, a declarat chestor de poliţie Victor Ştefan Ivaşcu, Inspector General al Poliţiei de Frontieră Române.

Pe parcursul lunii august, prin intermediul a 40 de programe locale ale Salvaţi Copiii destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, au loc activităţi de informare şi suport pentru părinţi reîntorşi în ţară, persoane în grija cărora au rămas copiii, din comunităţile respective dar şi din alte localităţi care se confruntă cu fenomenul migraţiei economice externe a părinţilor, precum şi pentru specialişti din instituţii locale. Vor fi organizate şi activităţi în colaborare cu autorităţile locale sub egida „Lunii Diasporei”. Activităţile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, iniţiată în 2021 de Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. În plus, pe parcursul acestei veri, Salvaţi Copiii organizează tabere la munte pentru 1.000 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în alte state, pentru a le oferi oportunităţi de socializare, petrecere a timpului liber şi dezvoltare a diferite abilităţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici