Subcomisia pentru Codul Penal: Minorii să răspundă penal de la 14 ani

Parlamentarii din subcomisia care analizează Codul Penal au apreciat, luni, că vârsta minimă a minorilor care pot răpunde penal să fie de 14 ani şi nu de 13 ani, cât este prevăzut în proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Subcomisia pentru Codul Penal: Minorii să răspundă penal de la 14 ani

Subcomisia pentru Codul Penal: Minorii să răspundă penal de la 14 ani

Preşedintele subcomisiei, Victor Ponta (PSD), a declarat că o decizie în acest sens va fi luată, miercuri, de parlamentarii din subcomisie, când vor vota prima jumătate a Codului penal, cea referitoare la partea generală care stabileşte principiile acestui cod.

Potrivit lui Ponta, majoritatea membrilor din subcomisie, cu excepţia deputatului Sergiu Andon (PC), au apreciat că minorii cu vârste de peste 14 ani pot răspunde penal.

"Vârsta de 14 ani o considerăm în tradiţia noastră, este o vârstă la care un tânăr îşi primeşte buletinul de identitate", a explicat Ponta preferinţa parlamenatrilor pentru această vârstă.

El a spus că este adevărat că este o vârstă stabilită subiectiv şi că nu poţi spune că un tânăr de 13 ani şi jumătate este mai puţin matur decât unul de 14 ani.

Printre textele analizate de parlamentarii din subcomisie, referitoare la sancţionarea minorilor care răspund penal se află şi cel privind "consemnarea la sfârşit de săptămână".

Potrivit acestui text din Codul penal, "măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni, afară de cazul în care, în această perioadă, are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă".

Textul i-a făcut pe unii parlamentari să mediteze dacă minorii aflaţi în această situaţie pot merge la biserică.

"Instanţa nu poate să-i impună (minorului - n.r.) să se ducă la biserică, dar minorul aflat în această situaţie nu se poate duce la biserică, dacă i se dă această pedeapsă (de consemnare la domiciliu - n.r.)", a opinat Marton Arpad (UDMR).

Parlamenatrii din subcomisie au analizat şi articolele referitoare la răspunderea penală a persoanelor juridice, discuţiile fiind generate de faptul că în Codul penal propus de Ministerul Justiţiei se introduce un nou concept privind zilele-amendă.

Astfel, în cazul răspunderii penale a persoanelor juridice, cuantumul amendei pentru persoanele juridice se va stabili prin sistemul zilelor-amendă. Suma cuprinzătoare unei zile amendă cuprinsă între 100 şi 5000 de lei se va înmulţi cu numărul zilelor amendă, care sunt cuprinse între 15 zile şi 600 de zile. Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă, ţinând cont de cifra de afaceri a persoanei juridice sau de valoarea patrimoniului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici