Subofiţerul acuzat de trădare a recunoscut acuzaţiile
Floricel Achim, acuzat de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, recunoaşte faptele şi susţine că le-a comis "din cauza situaţiei materiale precare", se arată în motivarea Curţii de Apel privind arestarea preventivă a subofiţerului care furniza informaţii pentru o mie de dolari.
Subofiţerul acuzat de trădare a recunoscut acuzaţiile
În motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Floricel Achim şi a lui Marinov Zikolov, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a reţinut că Achim Floricel este acuzat că, în perioada 2002-2007, ar fi procurat documente cu caracter secret de stat, dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului constând în sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare şi altele.
Astfel, Achim Floricel i-ar fi predat lui Marinov Zikolov aceste documente pentru diverse sume de bani, în general până la 1.000 de dolari, iar Marinov Zikolov le-ar fi transmis unei ţări străine.
"Floricel lucra ca subofiţer în cadrul Ministerului Apărării divizia 1 infanterie Dacica, a participat la mai multe cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate care i-au îmbogăţit experienţa profesională", a reţinut instanţa în motivarea sa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Anchetatorii au stabilit că, din anul 2001, Floricel l-a cunoscut pe Marinov şi a legat o relaţie de amiciţie cu acesta. În baza acestei relaţii, în perioada 2001-2009, Floricel ar fi procurat din reţelele informatice ale unităţii militare documente secrete de stat pe care le-ar fi transmis inculpatului Marinov, susţine instanţa.
"Pe timpul executării serviciului cu durată de 24 până la 72 de ore, Floricel avea acces la unul din calculatoarele unităţii unde îşi desfăşura activitatea. Astfel îşi crea oportunităţi de a obţine informaţii militare, urmărea să nu fie nimeni în zonă şi folosea orice prilej pentru a sustrage informaţii. Folosind aceste oportunităţi extrăgea pe memory stick «la întâmplare, la vrac» tot ce reuşea să copieze. După aceea, îi preda lui Zikolov memory stick-ul iar acesta la rândul său lua legătura cu reprezentantul puterii străine şi îi dădea aceste date", se arată în motivarea instanţei Curţii de Apel Bucureşti.
În document se reţine faptul că Marinov a declarat că, "în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care plăteau între 800 şi 1.000 de dolari".
"Documentele la care avea acces Floricel nu puteau fi accesate în alt cadru decât cel stabilit de dispoziţiile Legii nr. 182/2000 şi Hotărârii Guvernului nr. 582/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi regulamentului de circulaţie a documentelor clasificate care cuprinde norme de protejare a informaţiilor militare. Achim Floricel deţinea autorizaţie de acces la informaţii clasificate din 6.10.2006 de nivel secret", susţine instanţa.
Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că Achim Floricel a recunoscut comiterea infracţiunii de care este acuzat şi a precizat că din cauza situaţiei materiale precare a comis aceste fapte.
Pe de altă parte, Zikolov a recunoscut în parte faptele comise, dar a precizat că a colaborat cu organele de urmărire specializate din România.
În luarea măsurii arestării preventive, instanţa a ţinut cont de "pericolul social al faptelor comise de cei doi", care "rezultă şi din modul calificat în care au acţionat aceştia luându-şi măsuri de precauţie pentru a nu fi prinşi, schimbând locurile de întâlnire, folosind diverse trucuri pentru predarea dispozitivelor electronice, cu informaţiile sustrase".
Totodată, instanţa a avut în vedere şi "natura şi gravitatea deosebită a faptelor comise respectiv trădare şi spionaj, "infracţiuni de o gravitate deosebită".
Citeşte şi:
Recursul celor doi acuzaţi de trădare, amânat pentru joi
"Gândul": Spionul român a vândut ruşilor hărţi secrete ale MApN
Un subofiţer din MApN şi un cetăţean străin, arestaţi pentru spionaj
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO