Substanţă interzisă şi periculoasă, găsită în parfumurile controlate de ANPC. Lilial poate provoca dureri

Parfumuri care conţin lilial, o substanţă ce poate provoca efecte adverse grave, au fost găsite la un control al ANPC în magazine din Bucureşti şi Ilfov.

Urmărește
5348 afișări
Imaginea articolului Substanţă interzisă şi periculoasă, găsită în parfumurile controlate de ANPC. Lilial poate provoca dureri

Imagine de arhivă

În ultimele zile, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov controlează firmele care vând produse cosmetice, în marile centre comerciale din regiune.

ANPC informează, vineri, că au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv:

- comercializarea unor parfumuri care conţin substanţa interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provoacând efecte adverse grave, această substanţă fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) şi Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes)

- comercializarea unor produse cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informaţiile prevăzute de lege, în limba română, la operatorii economici Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora), Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas), Fashion Ave SRL (magazin My Geisha), Ina International SRL (magazin Marionnaud) şi Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum)

- comercializarea unor produse fără a avea menţionată data deschiderii în vederea stabilirii data durabilităţii minimale stabilită de producător sau folosirea unor testere cu data durabilităţii minimale depăşită, la operatorul economic Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora)

- comercializarea unor echipamente de joasă tensiune fără declaraţii de conformitate, la operatorul economic Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas).

”Când ajungi în dreptul unor rafturi cu cosmetice, pare că eşti deja în altă ţară. Poate dacă le utilizează, doamnele învaţă şi limba străină în care este scrisă eticheta, pentru că româna este facultativă, din păcate. Cât despre substanţa interzisă, cred că ne-am obişnuit cu ideea că, pentru unii, profitul face să pălească legea. Miroase totul a mucegai”, spune Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Până în acest moment, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov au dat o amendă de 30.000 lei şi au dispus:

- oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficienţe de informare, pe etichetă, până la remedierea acestora

- oprirea definitivă de la comercializare a sute de produse cosmetice care conţin substanţe interzise prin lege

- verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conţine substanţe interzise, pentru a le depista şi a fi retrase de la comercializare

- oprirea definitivă de la utilizare a produselor cosmetice cu data durabilităţii minimale depăşită

- oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru magazinul Obsentum situat în Afi Cotroceni Mall

- interzicerea punerii la dispoziţie a echipamentelor de joasă tensiune, fără declaraţii de conformitate.

Butylphenyl Methylpropional sau lilial este un compus chimic folosit des ca parfum în produsele cosmetice. Ingredientul fusese interzis de Uniunea Europeană din cauza îngrijorărilor legate de impactul asupra fertilităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
anpc,
parfumuri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici