Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că din cei 294 de mineri din primul schimb de la EM Crucea aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului au ieşit din subteran 260, iar 34 au rămas solicitând soluţionarea mai multor revendicări.
Iniţial, un număr de 17 mineri au ameninţat că nu vor ieşi din subteran dacă nu li se soluţionează revendicările.
El a menţionat că schimbul doi a intrat în subteran şi activitatea se desfăşoară normal, iar cu protestatarii discută directorul sucursalei, Constantin Proboteanu.
Prefectul a mai spus că protestatarii nu-şi asumă sub semnătură revendicările, iar scrisoarea cu solicitări transmisă conducerii CNU nu este semnată, şi nici sindicatul nu sprijină acţiunea.
Protestatarii au transmis o scrisoare conducerii CNU în care solicită, printre altele, afişarea publică a salariilor din companie, cer ca cel mai mare salariu să nu depăşească 5.000 de lei, doresc mărirea salariilor cu 14 la sută, vor prime în cuantum de 600 de lei de Paşti, Crăciun şi Ziua Minerului şi ca norma zilnică de hrană să fie de 13 lei. Totodată, minerii vor ca noua grilă de salarizare să fie pe două componente, suprafaţă şi subteran.
„Se pare că sunt nemulţumiri punctuale care cred că pot fi soluţionate. Nu sunt reclamate încălcarea unor prevederi din contractul colectiv de muncă”, a spus Sinescu, care a adăugat că nemulţumirea a fost determinată, cel mai probabil, de angajarea a 30 de persoane în activitatea de suprafaţă.
Sinescu a arătat că angajaţii au primit anul trecut o majorare de 24 la sută a salariului şi primesc prime cuprinse între 300 şi 500 de lei, în funcţie de veniturile companiei.
Prefectul a mai declarat că directorul sucursalei CNU este în subteran, unde negociază cu protestatarii, dar că la EM Crucea este prezent şi directorul CNU, Ioan Moraru.
Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşanu.