Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, cazul de rabie a fost depistat la o bovină din gospodăria lui Mihai D., din Şaru Dornei.
Proba recoltată de la bovina moartă a fost trimisă Laboratorului DSVSA Suceava de către medicul veterinar din localitate, în regim de urgenţă, care a suspicionat rabia în acest caz, ulterior, în urma analizelor de laborator, eliberându-se buletinul de analiză pozitiv pentru rabie.
Conducerea DSVSA Suceava a luat toate măsurile care se impun anunţând despre acest episod de rabie atât Autoritatea de Sănătate Publică Suceava pentru vaccinarea antirabică a tuturor persoanelor care au intrat în contact cu bovina respectivă, cât şi AJVPS Suceava şi Direcţia Silvică Suceava, care vor lua măsuri privind reducerea numărului mare de carnivore sălbatice transmiţători ai bolii, vulpea fiind rezervor silvatic al bolii, de pe raza judeţului Suceava, a spus Dulgheru.
Totodată, DSVSA Suceava a dispus incinerarea cadavrului bovinei, dezinfecţia exploataţiei, vaccinarea antirabică a tuturor animalelor receptive din focar, catagrafierea şi vaccinarea de necesitate a tuturor câinilor şi pisicilor din focar şi zona de protecţie antiepizootică.
Şeful DSVSA Suceava a spus că în zona de protecţie antiepizootică se află localităţile Iacobeni, Panaci, Broşteni, Crucea, Dorna Arini, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Coşna, Poiana Stampei, iar în această zonă se află şi localităţi din judeţele Mureş şi Harghita, fiind anunţate în acest sens DSVSA-urile din judeţele respective.
"Având în vedere că este al cincilea caz de rabie la bovine, în anul 2007, situaţie fără precedent, se impun măsuri drastice pentru supravegherea şi mai ales combaterea rabiei atât la animalele domestice, cât şi la cele sălbatice", a mai spus Dulgheru.