Suceava: La supravegherea candidaţilor la Bacalaureat nu participă nici părinţi şi niciun ONG
Centrele de examen de Bacalaureat din judeţul Suceava au fost avertizate să fie pregătite cu echipamente de supraveghere dacă vor exista dispoziţii ale MECTS în acest sens, iar până în prezent nicio organizaţie neguvernamentală sau părinţi nu au cerut să participe la supravegherea candidaţilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, Laurenţa Hacman, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că la această sesiune a examenului de Bacalaureat s-au înscris 7.342 de candidaţi care vor susţine probele în 20 de centre de examen din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei, Siret, Rădăuţi şi Vicovu de Sus, iar dintre aceştia 7.123 de absolvenţi de liceu, din care 358 provin din promoţiile anterioare, susţin proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice la limba română.
Hacman a spus că ISJ Suceava a dispus, în urma solicitării Ministerului Educaţiei, ca în centrele de examen unde se vor susţine probe scrise să se facă o evaluare a aparaturii video şi a transmis unităţilor şcolare să fie pregătite cu echipamente de supraveghere în cazul în care vor exista dispoziţii ale ministerului în acest sens.
Ea a precizat că, până în prezent, nicio organizaţie neguvernamentală şi nici părinţi nu au depus vreo solicitare la ISJ Suceava privind participarea la activitatea de supraveghere a candidaţilor la probele scrise ale examenului de Bacalaureat.
Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a adăugat că în cadrul Comisiei Judeţene de Bacalaureat va fi discutat cazul unui candidat din Câmpulung Moldovenesc care a suferit o fractură la o mână pentru a se vedea cum se va proceda la probele scrise şi de evaluare a competenţelor digitale.
Hacman a mai spus că la probele de scrise ale examenului de Bacalaureat vor fi cooptate 1.500 de cadre didactice, însemnând membri ai comisiilor, evaluatori şi asistenţi, iar la probele de competenţe 1.650 de cadre didactice.
Examenul de bacalaureat a început luni, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care va fi susţinută de elevi până în 8 iunie.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, afirma, în 6 mai, că la examenele de bacalaureat din acest an nu se va mai copia şi avertiza că "dacă alţii nu vor fi vigilenţi" ce s-a întâmplat în vămi se va întâmpla şi în educaţie.
Demnitarul spunea că aceste măsuri au fost sporite şi că cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, urmând să fie eliminaţi şi să primească interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare. Astfel, candidaţii eliminaţi la examenul din vara lui 2011 pentru că au fost prinş copiind nu vor mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.
Din acest an, reprezentanţi ai organizaţilor de părinţi şi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către inspectoratele şcolare judeţene vor putea să aibă acces la supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a bacalaureatului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO