Suceava: Majoritatea şcolilor care au fost în grevă au reluat cursurile după plata salariilor

Cursurile au fost reluate, joi, în majoritatea şcolilor din Suceava care s-au aflat în grevă, după ce au început să fie virate sumele pentru plata salariilor, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Dumitru Irimia, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
7 afișări

Irimia a declarat corespondentului MEDIAFAX că majoritatea şcolilor din municipiul Suceava şi-au reluat, joi, activitatea, cu excepţia a trei-patru unităţi care îşi vor relua cursurile de vineri întrucât nu au avut timpul necesar pentru a anunţa elevii.

El a spus că deja pentru o parte dintre şcoli au fost virate fondurile pentru plata salariilor încă de miercuri după-amiază, în timp ce la altele care au depus documentaţia joi dimineaţă vor fi viraţi banii în cursul după-amiezii.

Irimia a precizat că pentru cadrele didactice care nu au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile plata salariilor se face integral, conform Ordonanţei 41/2009, iar pentru cei care au astfel de hotărâri plata salariilor se face conform Legii 221/2008, într-o primă fază fiind achitat un avans, urmând ca diferenţa să se plătească la începutul lunii aprilie.

Vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava a spus că a solicitat prefectului de Suceava întrunirea Comisiei de Dialog Social pentru data de 7 aprilie pentru a se discuta problema finanţării pentru trimestrele III şi IV întrucât fondurile alocate celor două trimestre sunt insuficiente.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a propus, joi, sindicatelor un proiect de act normativ pentru uniformizarea salarizării în învăţământ, astfel încât cei care au câştigat în instanţă majorarea salariilor să nu beneficieze de aceste sume şi să rămână cu salarii egale cu ale celorlalţi profesori.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat că ministrul Daniel Funeriu le-a propus sindicaliştilor să accepte acest proiect de act normativ care prevede o grilă de uniformizare "în minus" a tuturor salariilor din educaţie.

"Dacă Guvernul adoptă o astfel de Ordonanţă de Urgenţă înseamnă că anulează toate hotărârile salariaţilor care au câştigat în instanţă, ceea ce este ilegal şi anticonstituţional, iar noi vom ataca acest act în instanţă", a spus Liviu Pop.

Reprezentantul FSLI Constantin Rada a spus că peste 80 la sută dintre cadrele didactice care au intentat proces statului pentru majorarea salarială de 33 la sută au câştigat în instanţă, iar sindicatele nu pot fi de acord cu anularea acestui drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici