Suceava: Peste o mie de persoane participă la funeraliile lui Filaret Moţco
Peste o mie de persoane participă, sâmbătă, la Izvoarele Sucevei, la funeraliile lui Filaret Moţco, funcţionarul român al ONU ucis în urmă cu o săptămână în Afganistan, între acestea preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, şi prim-vicepreşedintele PDL Suceava Dumitru Pardău.
Sute de localnici din satele din apropierea localităţii Izvoarele Sucevei, judeţul Suceava, au venit la casa familiei lui Filaret Moţco, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al funcţionarului ONU, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La funeralii participă şi preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, prim-vicepreşedintele PDL Suceava Dumitru Pardău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Daniel Cadariu şi prefectul judeţului, Sorin Popescu.
De asemenea, sunt prezenţi şi militari din Batalionul 335 din Botoşani, precum şi vânători de munte şi reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră Suceava.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco a fost depus la locuinţa familiei, iar ulterior va fi dus la biserică şi apoi la cimitir.
Accesul până la locuinţa familiei lui Filaret Moţco se face cu dificultate din cauza drumului anevoios, prin munte, astfel că oamenii vin pe jos.
Trupul neînsufleţit al funcţionarului ONU a fost adus, vineri la prânz, pe Aeroportul din Suceava, cu un avion militar, aici fiind aşteptat de un detaşament al Batalionului 335 din Botoşani.
Mai mulţi membri ai familiei au cerut deschiderea sicriului, dar autorităţile sanitare au explicat că acest lucru este interzis.
"Conform legilor noastre, sicriul odată închis nu se poate deschide mai repede de un an şi doar în perioada rece. Odată ce sicriul a fost închis nu mai poate fi deschis, doar dacă Parchetul decide altfel", a declarat şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţei.
El a precizat că există documente de însoţire în perfectă ordine care au fost verificate de către autorităţile sanitare la aeroport, în baza cărora autorităţile locale vor emite un certificat de înhumare.
Responsabilul pe probleme de securitate ONU, reprezentant pentru Romania, dr. Francois Farah, a declarat la rândul său, că Filaret Moţco, care a lucrat la ONU din 2006, a avut o carieră impresionantă şi a fost întotdeauna pregătit să acţioneze.
"Filaret Moţco a lucrat la misiunea noastră din Afganistan. Lucrează la ONU din 2006. Filaret a avut o carieră impresionantă şi a fost întotdeauna gata să servească. Combina o minte sclipitoare, inteligenţă puternică cu o atitudine grijulie şi o personalitate prietenoasă. Astăzi, familia ONU este extrem de şocată şi tristă de pierderea lui Filaret. Împreună cu încă şase colegi care au murit împreună", a spus Farah.
El a arătat că familia lui Moţco va fi despăgubită potrivit protocoalelor ONU.
Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale.
O carte de condoleanţe a fost deschisă la Centrul ONU în România, în care au semnat mai mulţi oficiali, între care preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit MApN, Filaret Moţco a urmat, în perioada 1987-1990, cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi «Nicolae Bălcescu» din Sibiu, specialitatea militară intendenţă, a fost înaintat la gradul de locotenent în anul 1990 şi a lucrat în Batalionul 443 Aprovizionare Transport până în septembrie 1991, când a trecut în rezervă la cerere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO