Suceava: Sindicatele din educaţie spun că Guvernul incită la nerespectarea legilor
Sindicatele sucevene din învăţământ spun că vor folosi toate căile legale pentru obţinerea drepturilor stabilite legal şi întărite prin titluri executorii şi apreciază că prin decizia de plafonare a salariilor cadrelor didactice Guvernul incită la nerespectarea legilor şi hotărârilor judecătoreşti.
Vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Dumitru Irimia, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că nu se poate vorbi despre reformă şi performanţă în educaţie într-un sistem în care deja salariile sunt mici şi se va promova un act normativ care să le plafoneze.
"S-a demonstrat o dată în plus că acest ministru al Educaţiei, pus pe criterii politice, nu a avut nicio intenţie de a face reforma în sistemul educaţional sau de a face ceva bun pentru sistemul de învăţământ. Atitudinea lui este catastrofală", a declarat vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava.
El a spus că deocamdată nu poate formula "nişte gânduri foarte exacte" întrucât nu cunoaşte textul actului normativ, dar în funcţie de conţinutul acestuia se vor stabili căile legale de atac.
"Guvernul este cel care incită la nerespectarea legilor şi a hotărârilor judecătoreşti. Vom căuta căile corecte de atac şi singura cale de mers va fi atacarea respectivului act normativ la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a subliniat Irimia.
La rândul său, preşedintele Sindicatului "Bucovina" Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe un asemenea proiect acesta nu va intra imediat în vigoare, ci va urma calea celorlalte asumări anterioare.
"Asta înseamnă că dacă în zece zile Guvernul vine cu un proiect de lege în Parlament este posibil ca opoziţia să vină cu o moţiune de cenzură sau să conteste legea la Curtea Constituţională, iar asta ar însemna ca după 20 aprilie legea respectivă să intre în vigoare. Dacă lucrurile merg aşa cum le anticipez eu şi dacă totuşi se mai respectă Constituţia, viitoarea lege va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial, iar până atunci cei cu hotărâri judecătoreşti şi titluri executorii vor primi salariile conform acestor sentinţe judecătoreşti pentru lunile februarie şi martie, dar şi proporţional cu aplicarea legii pentru luna aprilie", a explicat Şorodoc.
El a precizat că se va consulta cu toţi colegii de sindicat şi că va folosi toate căile legale pentru obţinerea drepturilor stabilite în mod legal şi întărite prin titluri executorii.
"Multe am crezut, dar că legile şi mai ales hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile se pot schimba atât de repede în România, nu. Mă lasă fără niciun comentariu", a spus Şorodoc.
Preşedintele Sindicatului "Bucovina" Rădăuţi a mai spus că, în timpul campaniei electorale din 2008, atât cei aflaţi la putere, cât şi opoziţia se întreceau în scurtarea termenelor de aplicare a Legii 221/ 2008.
"Se pare că la români mintea scurtă şi minciuna au ajuns la rang de politică a statului", a conchis Şorodoc.
Cadrele didactice din zeci de şcoli sucevene care au obţinut în instanţă, prin hotărâri definitive, irevocabile şi executorii reîncadrarea pe post conform prevederilor Legii 221/2008 au intrat în grevă în urmă cu trei săptămâni nemulţumite că nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie.
Cadrele didactice sucevene au renunţat joi la protest după ce a început să li se achite salariile, integral pentru cei care nu au obţinut hotărâri judecătoreşti şi parţial pentru celelalte cadre didactice, în condiţiile în care fondul de salarii pe trimestrul I a fost suplimentat cu 4,55 milioane de lei din transferul sumei din trimestrul III.
Guvernul va îngheţa până la sfârşitul acestui an salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări salariale, la un nivel plafonat la remuneraţia din luna ianuarie, şi va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de muncă, sub sancţiuni penale.
Documentul pregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, obţinut de MEDIAFAX, conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.
"Prin contractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.
Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.
Proiectul relevă că salariile brute de încadrare pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurtă durată şi la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime cuprinsă între doi şi şase ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO