Suceava: Sute de plângeri penale pentru abuz depuse împotriva a doi secretari de stat din MECTS
Două sute de plângeri penale au fost depuse, miercuri, la Parchetul Judecătoriei Suceava, de către cadre didactice şi lideri sindicali din şcoli, împotriva a doi secretari de stat şi trei directori din Ministerul Educaţiei acuzaţi de abuz privind reîncadrarea personalului şi plata salariilor.
Liderul Sindicatului din Învăţământ "Bucovina" Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în cursul zilei de miercuri au fost depuse la Parchetul Judecătoriei Suceava 200 de plângeri penale din partea cadrelor didactice sau liderilor sindicali din şcoli împotriva a doi secretari de stat, Iulia Adriana Oana Badea şi Gyorgy Andras Kiraly, şi a trei directori, Ioana Mihăilă, George Ghelmez şi Mihai Păunică, din Ministerul Educaţiei, precum şi împotriva unor directori de trezorerii la care sunt arondate şcolile respective.
.
El a precizat că o sută de cadre didactice din zonele Vicov şi Rădăuţi au depus individual plângerile, iar restul au fost depuse de liderii grupelor sindicale din unităţile de învăţământ din zonele respective.
Şorodoc a mai spus că acţiunea de depunere a plângerilor penale va continua şi în zilele următoare, conform graficului stabilit de liderii de sindicat.
El a explicat că în plângerile penale depuse la Parchet cele cinci persoane sunt acuzate că au semnat o notă a Ministerului Educaţiei din 3 februarie 2011, privind avizarea statelor de personal ale unităţilor de învăţământ preşcolar de către inspectoratele şcolare, fără să se informeze asupra bazei legale care să susţină nota respectivă şi nu au luat în considerare sentinţele judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile obţinute de cadrele didactice.
Potrivit sursei citate, aplicarea prevederilor din această notă a Ministerului Educaţiei determină scăderea cuantumului salariului lunar pentru fiecare angajat din unităţile şcolare care au obţinut, prin hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, reîncadrarea salarială în baza Legii 330/2009.
Liderul Sindicatului "Bucovina" Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, declarase, luni, într-o conferinţă de presă că ISJ Suceava şi trezoreriile din judeţul Suceava au primit note de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Finanţe în care se arată că plata cheltuielilor de personal şi a contribuţiilor aferente acestora se face pe baza statelor de personal şi de plată avizate/validate de către inspectoratele şcolare.
Şorodoc a explicat că în urma acestor adrese s-a ajuns la o stare conflictuală privind plata salariilor angajaţilor din învăţământul preuniversitar, în condiţiile în care unele şcoli nu au putut plăti salariile angajaţilor lor întrucât trezoreriile nu au virat sumele aferente unităţilor care nu aveau statele de plată avizate de ISJ Suceava.
El a precizat că statele de personal sunt avizate la începutul anului şcolar de către ISJ Suceava, respectiv în luna septembrie 2010, iar statele de plată sunt întocmite de directorii unităţilor şcolare, care sunt ordonatori terţiari de credite şi angajatori, arătând, totodată, că anul şcolar nu concordă cu anul financiar.
Liderul Sindicatului Independent Învăţământ "Bucovina" Rădăuţi a spus că notele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor fac referire fie la documente legislative abrogate, fie la legislaţie declarată neconstituţională.
Şorodoc a mai spus că o mare parte din cadrele didactice sucevene au obţinut hotărâri definitive şi irevocabile privind reîncadrarea, conform cărora sunt îndreptăţite să primească salariile conform Legii 330/2009, ţinându-se cont de prevederile Legii 221/2008, iar pentru o altă parte a cadrelor didactice procesele sunt încă pe rolul instanţelor.
El a subliniat că nota Ministerului Educaţiei nr. 896 din 3 februarie este "fără suport juridic".
Şorodoc a spus că, potrivit acestei adrese, reîncadrarea personalului începând cu data de 1 ianuarie 2011 se face conform articolului nr. 33 al Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi articolului nr. 4 din Legea 285/2010 privind salarizarea în 2011 a personalului plătit din fondurile publice, dar şi în conformitate cu ordinul comun nr. 42/77/ 2011 al ministerelor Muncii şi Finanţelor Publice, iar salariile de încadrare la data de 31 decembrie 2010 care stau la baza reîncadrării sunt cele calculate potrivit articolului 5(6) din OUG nr.1/2010.
Liderul sindical a explicat că salariile de încadrare din decembrie 2010 au fost plătite conform OUG nr. 1 din 2010, care completează Legea 330/2009, care prevede că salariile din învăţământ în 2010 trebuie să se calculeze conform Ordonanţei 41 din 2009.
"Numai că OUG 1/2010 este abrogată prin apariţia Legii 285, iar Ordonanţa 41 a fost declarată neconstituţională. În acest moment se fac trimiteri în a aplica legislaţia care este fie abrogată, fie neconstituţională", a precizat Şorodoc.
El a spus că salariile din luna octombrie 2010 au fost plătite în conformitate cu hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, potrivit Legii 330.
Pe de altă parte, ISJ Suceava precizează că în condiţiile intrării în vigoare a noii legi a salarizării, Inspectoratul Şcolar are obligaţia să vizeze statele de personal.
Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laura Hacman, a declarat corespondentului MEDIAFAX că statele de personal au fost vizate la începutul anului şcolar de ISJ Suceava, dar că odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării a fost nevoie de o revizuire a acestor state de personal.
"Deja ISJ Suceava a vizat aceste state de personal ale unităţilor care au prezentat aceste documente", a spus Hacman.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO