Suceava: Vântul care a doborât mii de copaci pe o suprafaţă de 55 de hectare a durat 7-8 minute

Furtuna care marţi a doborât mii de arbori de răşinoase pe o suprafaţă de 55 de hectare din comuna suceveană Ulma a durat 7-8 minute, iar în mijlocul copacilor căzuţi a rămas în picioare un molid aflat în spatele unei troiţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Suceava: Vântul care a doborât mii de copaci pe o suprafaţă de 55 de hectare a durat 7-8 minute

Suceava: Vântul care a doborât mii de copaci pe o suprafaţă de 55 de hectare a durat 7-8 minute (Imagine: ISU Suceava)

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că fenomenul care s-a produs în noaptea de luni spre marţi în comuna Ulma, unde arborii de pe o suprafaţă de 55 de hectare de pădure au fost doborâţi sau rupţi, a fost determinat de un vânt puternic, cu aspect de tornadă.

"Vântul a suflat foarte puternic şapte-opt minute, timp în care s-au produs aceste doborâturi", a spus Ciobanu.

În mijlocul copacilor doborâţi a rămas în picioare un molid aflat în spatele unei troiţe.

"În jur totul a fost doborât, iar în spatele unei troiţe a rămas în picioare un molid", a spus directorul Direcţiei Silvice Suceava.

Şi cantonul silvic din zonă a scăpat, după ce molizii care se aflau în apropiere şi puteau cădea peste clădire au rămas în picioare.

Potrivit sursei citate, au fost dispuse măsuri rapide în zonă, astfel ca în cel mult o lună să fie exploatată întreaga cantitate de lemn afectată de acest fenomen, urmând să fie organizată o licitaţie pentru vânzarea masei lemnoase.

"După ce se exploatează lemnul doborât, vom pregăti terenul pentru împădurire", a adăugat Sorin Ciobanu.

Copacii dintr-o pădure din comuna suceveană Ulma au fost doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare, în urma unei furtuni produse în noaptea de luni spre marţi, la o primă evaluare fiind vorba de circa 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Reţeaua electrică, aflată pe culme, nu a fost afectată de furtună, însă circulaţia rutieră pe drumul care face legătura între Ulma şi Lupcina a fost blocată.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, preciza că a solicitat silvicultorilor care au intervenit în zonă să taie şi copacii care nu au fost doborâţi de vânt pentru a se evita pericolul ca unii să se rupă şi să fie înregistrate incidente.

Totodată, au fost scoşi copacii care au căzut în albia pârâului Nisipitu din zonă, în condiţiile în care judeţul Suceava s-a aflat sub atenţionare cod galben de ploi.

Sinescu mai spunea că arborii doborâţi de vânt vor trebui scoşi cât mai repede din pădure întrucât lemnul căzut favorizează apariţia şi dezvoltarea dăunătorilor forestieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici