Sudoku şi cuvinte încrucişate: este adevărat că sunt bune pentru creier? Iată răspunsul experţilor

Se crede la scară largă că puzzle-urile ajută nu numai la trecerea timpului, ci şi la menţinerea creierului activ şi la încetinirea efectelor îmbătrânirii.

Urmărește
3682 afișări
Imaginea articolului Sudoku şi cuvinte încrucişate: este adevărat că sunt bune pentru creier? Iată răspunsul experţilor

Sudoku şi cuvinte încrucişate: este adevărat că sunt bune pentru creier? Iată răspunsul experţilor

Dacă nu există îndoiali asupra faptului că cuvintele încrucişate, sudoku-urile sunt aliaţi preţioşi în orele de relaxare, în timpul călătoriilor, cât de mult adevăr există în presupusele beneficii pentru sănătatea creierului?

Este adevărat că sudoku şi cuvintele încrucişate sunt bune pentru creier? Răspunsul la această întrebare vine dintr-o serie de studii efectuate de-a lungul anilor, care au convent că cei peste 50 de ani pasionaţi pentru acest tip de joc sunt capabili să obţină un punctaj mai mare la testele de atenţie, raţionament şi memorie.

Acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat în Statele Unite în 2016 pe un eşantion de 2.832 de persoane şi unul mai recent realizat împreună de Andrea Cegolona, de la Universitatea din Macerata, şi de Andrew Jenkinsb, de la UCL Social Research Institute din Londra.

„Cota” ideală: de 4 ori pe săptămână

Motivul acestor beneficii a fost explicat de o lucrare semnată de Nikolaos Scarmeas şi de Yaakov Stern în 2003, care a examinat multe studii efectuate şi publicate de-a lungul anilor.

Cei doi cercetători au ajuns la concluzia că stimularea cognitivă care vine din puzzle-uri şi din lectura cărţilor, dar şi din învăţarea unei noi limbi şi din toate activităţile care ţin cumva antrenat creierul contribuie la creşterea rezilienţei cerebrale.

Un articol publicat în New England Journal of Medicine a emis, de asemenea, ipoteza referitoare la cât timp ar trebui să fie dedicat acestor activităţi, pentru a avea beneficii reale.

După ce au urmărit 469 de persoane de peste 75 de ani pentru o perioadă de 5 ani, cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York au demonstrat că cei peste 75 de ani care rezolvă cuvinte încrucişate de patru ori pe săptămână au un risc redus la jumătate de a dezvolta demenţă senilă în comparaţie cu cei care angajaţi în acest tip de activitate o dată pe săptămână sau mai rar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici