Sulfina Barbu: Consumul produselor etnobotanice reprezintă o problemă de siguranţă naţională
Deputatul PDL Sulfina Barbu consideră că, în România, consumul de produse etnobotanice reprezintă "o problemă de siguranţă naţională", exprimându-şi speranţa că proiectul de lege care interzice comercializarea acestor produse va fi adoptat în actuala sesiune parlamentară.
Sulfina Barbu: Consumul produselor etnobotanice reprezintă o problemă de siguranţă naţională (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, deputatul Sulfina Barbu, a declarat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, că, în opinia sa, consumul de produse etnobotanice reprezintă "o problemă de siguranţă naţională", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sulfina Barbu a explicat că, potrivit statisticilor, în România sunt 200.000 de persoane care au consumat cel puţin o dată produse etnobotanice, iar vârsta consumatorilor a coborât până la nivelul elevilor de şcoală generală.
Potrivit deputatului PDL, produsele etnobotanice reprezintă un pericol pentru tânăra generaţie şi astfel pentru viitorul societăţii româneşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
"Aceste produse sunt foarte periculoase, iar acest fenomen este scăpat de sub control deoarece ele se găsesc în unele magazine, dar pot fi achiziţionate şi pe Internet", a spus Sulfina Barbu.
Ea a precizat că trebuie luate măsuri urgente, arătând că speră ca iniţiativa legislativă privind interzicerea consumului de substanţe psihotrope şi psihoactive, care este făcută pe principii europene şi în acord cu legislaţia europeană, "să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară.
"Sperăm ca proiectul să fie adoptat în actuala sesiune parlamentară, ca să fie stopat acest fenomen", a declarat Sulfina Barbu.
Guvernul urmează să ia o decizie în privinţa produselor etnobotanice, în acest sens fiind elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă.
Agenţia MEDIAFAX anunţa, la începutul lunii martie, că Guvernul va interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi va decide amenzi ce ajung la 100.000 de lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse, măsurile fiind incluse în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea etnobotanicelor.
În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO