Sume între 5 şi 8 euro pe zi pentru deţinuţii care au trăit în condiţii necorespunzătoare în închisori. Anunţul făcut de ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei a declarat, vineri, că Guvernul va stabili cuantumul despăgubirii deţinuţilor care au procese la CEDO şi că acestea se vor putea face eşalonat, din bugetul statului. Toader a dat exemplu Ungaria şi Italia, unde despăgubirile stabilite au fost la 5 euro/zi, respectiv 8 euro/zi.

Urmărește
1787 afișări
Imaginea articolului Sume între 5 şi 8 euro pe zi pentru deţinuţii care au trăit în condiţii necorespunzătoare în închisori. Anunţul făcut de ministrul Justiţiei

Toader: Guvernul va stabili cuantumul despăgubirii deţinuţilor cu procese la CEDO

„S-au adunat la CEDO cauze, procese de ordinul miilor. Curtea Europeană le-a suspendat, a pronunţat decizia pe loc şi noi trebuie să le dăm despăgubiri şi lor. (..)Cuantumul nu îl stabilesc eu, eu pot să vă dau două repere: ungurii, într-o decizie similară, pilot, au stabilit cinci euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit opt euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, şi Curtea Europeană a stabilit că sunt despăgubiri echitabile şi unele, şi altele. Probabil, tot în zona aceasta vom fi şi noi, evident, în zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident”, a declarat Tudorel Toader, la o conferinţă despre drepturile deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România.

Ministrul a adăugat că banii vor proveni din bugetul statului şi că aceste plăţi for putea fi făcute eşalonat.

„Nu plăteşte ministerul, plăteşte bugetul statului. Există o decizie a Curţii Europene care spune aşa: că statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligaţiilor stabilite prin hotărâre judecătorească. Prin urmare, statul trebuie să-şi îndeplinească această obligaţie. Dacă suma totală va fi prea mare, statul are posibilitatea să eşaloneze plata despăgubirilor”, a punctat ministrul.

Întrebat despre proiectul privind brăţara electronică drept măsură alternativă pentru executarea pedepselor, Toader a spus : „E o formulă care, pe de o parte respectă viaţa lui privată (a deţinutului – n.r), libertatea lui, viaţa lui socială. E o formulă prin care permite integrarea lui socială, o formulă fără cheltuieli, o modalitate prin care deţinutul este aproape de familie, de societatea din care face parte. Avem la Ministerul Justiţiei constituită o echipă de lucru, care să facă un draft de proiect, ne-am inspirat şi din legislaţia georgiană, şi de la alte state, facem un draft de proiect şi, după care, vedem logistica – cine va plăti”.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici