Şumuleu: Sute de mii de credincioşi romano-catolici în pelerinajul de Rusalii

Sute de mii de credincioşi romano-catolici urcă, sâmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, în cel de-al 441-lea pelerinaj din istoria Şumuleului, manifestare cotată drept una dintre cele mai ample ale lumii catolice din Europa Centrală şi de sud-est.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Şumuleu: Sute de mii de credincioşi romano-catolici în pelerinajul de Rusalii

Sute de mii de credincioşi romano-catolici urcă pe muntele Şumuleul Mic, în pelerinajul de Rusalii (Imagine: Mediafax Foto)

Încă din secolul al XV-lea credincioşii catolici au început să se adune la Şumuleu, cu ocazia sărbătorilor Sfintei Fecioare Maria. Cel mai important moment al pelerinajului îl reprezinta anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Adunaţi sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credincioşii au pornit spre Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămaşi acasă, femeile, bătrânii şi copiii, s-au adăpostit în biserică şi s-au rugat Fecioarei Maria să-i ajute în apărarea credinţei.


După respingerea atacului, soldat cu victoria catolicilor, împodobindu-şi steagurile de luptă cu ramuri de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu pentru a mulţumi Fecioarei pentru obţinerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, în sâmbăta Rusaliilor, credincioşii înconjoară, în pelerinaj, an de an, muntele Şumuleul Mic, considerat locul sfânt şi - totodată cel mai estic din lume - în care oameni din toate colţurile mapamondului, vin să sărbătorească Rusaliile catolice.

"Vin la pelerinajul de la Şumuleu aproape în fiecare an, pentru că atmosfera este senzaţională şi credinţa pătrunde în sufletul omului. Am adus cu mine şi oaspeţi care nu au mai venit aici niciodată. Mi-au spus că au simţit cum toată fiinţa lor vibrează", a spus un pelerin venit din Ungaria.

"Chiar dacă nu ajungem în fiecare an, odată la doi ani tot suntem la Şumuleu. Cu această ocazie, ne vizităm şi rudele. Vin pentru că m-am născut aici", a declarat un turist, originar din Şumuleu, care trăieşte de peste 20 de ani în Canada.

Miracolul pelerinajului a încântat-o până la extaz şi pe Sora Marie, ucenică la Mănăstrirea Surorilor Clarise, din Franţa.

"Este un miracol şi o experienţă deosebită; o manifestare aproape divină de credinţă în Fecioara Maria. Mă uit cu extaz la toţi aceşti oameni care urcă şi se încredinţează Ei precum mamelor lor", a spus Sora Marie.

Oamenii locului obişnuiesc să spună că cea mai mare minune făcută de Fecioara Maria de la Şumuleu este chiar pelerinajul, la care participă, an de an, sute de mii de oameni, neobligaţi şi nechemaţi de nimeni, unii veniţi de la zeci de mii de kilometri depărtare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici