Asociaţia nonprofit IRSCA Gifted Education şi www.supradotati.ro îşi propun să stimuleze şi să atragă tineri români dotaţi cu înclinaţie spre cercetare, leadership, antreprenoriat şi arte, care să contribuie la prestigiul acestor activităţi pe plan naţional şi internaţional.
Potrivit cercetărilor recente, 5-10 la sută din populaţia lumii o reprezintă supradotaţii, dintre aceştia diferenţiindu-se unii cu capacităţi extrem de mari (doi la sută din populaţia lumii).
Potrivit psihologilor, în România, procentul celor aflaţi în topul curbei Gauss se apropie de 4 la sută din totalul populaţiei, faţă de doi la sută la nivel mondial.
Specialiştii români amintesc că, de obicei, copiii supradotaţi care nu sunt integraţi într-un sistem iniţial educativ, ulterior economic, de management sau politic, emigrează în ţările care le oferă şanse de afirmare.
„Deşi supradotaţii reprezintă doar doi la sută din populaţia statistică la nivel mondial, ei reprezintă o treime din numărul total al infractorilor, mai ales în ţările în care nu s-a creat o linie de educaţie a supradotaţilor prin care să li se dezvolte calităţile moral-etice necesare unei bune integrari sociale”, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Preşedintele IRSCA Gifted Education, Florian Colceag, susţine că este necesară promovarea şi sprijinirea dezvoltării persoanelor cu har şi talent din toate domeniile: ştiinţă, artă, management, leadership, astfel încât să fie formate resurse umane capabile să rezolve problemele de mare complexitate actuale.
Gifted Education este o reţea şcolară la nivel mondial, caracterizată prin promovarea celor mai bune programe educative şi celor mai bune practici naţionale şi internaţionale de dezvoltare a abilităţilor, aptitudinilor, talentului şi potenţialului natural al copiilor. Potrivit iniţiatorilor, sistemul Gifted Education a produs rezultate şi performanţe extraordinare acolo unde a fost adoptat, mai ales în ţările cu o economie avansată.
Gifted Education nu este însă o educaţie elitistă, nu se adresează unui procent redus din populaţia şcolară, ci, prin programele sale, sunt promovate, formate şi dezvoltate abilităţile naturale şi potenţialele tuturor categoriilor de copii.
Organizaţia promovează susţinerea copiilor remarcabili din România, dar şi activităţile indispensabile pentru ca aceştia să nu fie pierduţi din punct de vedere intelectual, dar şi uman.