Supravieţuitor al incendiului din Colectiv despre Raportul Guvernului: „Nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere”

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv nu sunt surprinşi de rezultatele raportului Guvernului privind întârzierea de mobilizare a autorităţilor în noaptea tragediei, lucrul acesta a fost evident încă de atunci, a declarat pentru MEDIAFAX Victor Dobre, un tânăr care a supravieţuit incendiului.

Urmărește
424 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitor al incendiului din Colectiv despre Raportul Guvernului: „Nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere”

Supravieţuitor al incendiului din Colectiv despre Raportul Guvernului: „Nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere”

Raportul Guvernului privind mobilizarea autorităţilor în noaptea de 30 octombrie arată că de la momentul primelor apeluri şi până la mobilizarea generală au trecut 18 minute pentru ca Planul Roşu de Intervenţie să fie declanşat. Asta în condiţiile în care autorităţile aveau mijloacele legale să nu se împiedice de birocraţieî, reiese din raportul Corpului de Control al Guvernului.

Victor Dobre, fost angajat al clubului Colectiv şi unul dintre supravieţuitori, care a purtat în braţe răniţi în noaptea aceea şi care ulterior a înfiinţat un ONG pentru răniţii din club („Colectiv pentru viitor”), spune că nu este o surpriză raportul Guvernului, întârzierea reacţiei autorităţilor s-a văzut atunci.

„S-au lovit de multe ori de elemente din acestea birocratice, pe sistemul „să nu facem, aşa că nu se face”. Acestea sunt nişte lucruri pe care le-am văzut şi eu în seara aceea, le-am văzut trăind acolo în momentele acelea teribile, pentru mine nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere şi că au fost multe lacune în procedurile lor şi mai ales în aplicarea procedurilor”, a spus Dobre pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte tragerea la răspundere a autorităţilor care au întârziat în răspunsul lor în momentul tragediei, Dobre spune că nu poate da pedepse şi nici nu vrea asta, dar ar vrea ca autorităţile „să îşi asume ce au greşit în acea noapte şi în toată intervenţia şi reacţia de după incendiu, iar de pedepse să se ocupe cine e abilitat, respectiv justiţia”.

În ceea ce priveşte probabilitatea ca autorităţile să reacţioneze cu întârziere în cazul unei viitoare tragedii, Dobre spune că este posibil ca unele aspecte să se repete, dar speră să nu mai avem astfel de evenimente.

Corpul de control al premierului a prezentat marţi raportul privind tragedia din Colectiv, precizând că se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective, în condiţiile în care au fost deficienţe în funcţionarea instituţiilor.

Potrivit documentului, planul roşu de intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci cu o întârziere de 18 minute.

"Cu toate că cel puţin unul dintre apelurile primite conţinea elemente care arătau existenţa unei situaţii foarte grave, Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislaţia în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, în condiţiile în care aceeaşi legislaţie permite şi mecanisme mai rapide de intervenţie pentru alte situaţii de urgenţă (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Roşu de Intervenţie a fost declanşat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgenţă şi la 7 (şapte) minute de la momentul informaţiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenţiei", se arată în raportul Guvernului.

Guvernul mai spune că intervenţia de urgenţă în urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară.

Palatul Victoria mai spune că, în aceste condiţii, se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective, calamităţi şi dezastre în fază prespitalicească, precum şi a asistenţei de urgenţă în cadrul spitalelor.

"Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziţie", se mai precizează în raport.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici