Supravieţuitor al incendiului din Colectiv: S-a făcut justiţie. Dreptate nouă nu ne poate face nimeni

Unul dintre supravieţuitorii incendiului din Colectiv, Mircea Grecea, spune că prin decizia Curţii de Apel Bucureşti de joi s-a făcut justiţie, dar „nouă dreptate nu ne poate face nimeni”. El aminteşte că dosarul Colectiv are trei părţi.

Urmărește
658 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitor al incendiului din Colectiv: S-a făcut justiţie. Dreptate nouă nu ne poate face nimeni

Supravieţuitor al incendiului din Colectiv: S-a făcut justiţie. Dreptate nouă nu ne poate face nimeni

„S-au schimbat încadrările judiciare. Legea penală din România atât poate să pedepsească o astfel de infracţiune în care au murit atâţia oameni. Nu s-a făcut dreptate, pentru că (...) dosarul Colectiv are 3 părţi. Este partea întâi: astăzi am aflat de ce a luat foc şi atât. Partea a doua în care sper să aflăm vreodată în viaţa asta de ce au acţionat, cum au acţionat autorităţile române, autorităţile medicale, Guvernul şi pompierii, ei fiind de fapt partea a treia din dosar doar din punct de vedere administrativ pentru că sunt militari şi sunt anchetaţi de către Parchetul militar”, a declarat, la Aleph News, Mircea Grecea.

Despre sentinţa definitivă propunţată joi de Curtea de Apel Bucureşti, supravieţuitorul spune că „S-a făcut justiţie, nu s-a făcut dreptate. Dreptate nouă nu ne poate face nimeni. Au murit oameni, noi am rămas mutilaţi pe viaţă, atât supravieţuitorii, cât şi părinţii care au rămas mutilaţi, pierzându-şi copiii sau soţiile sau soţii”.

Despre justiţia română el spune că este „imperfectă” şi „schilodită de politicieni”, dar că face justiţie „aşa cum poate ea, în ritmul ei şi cu viteza melcului”.

Mircea Grecea arată că ştiinţa îngrijirii arşilor a fost abandonată în România.

„De ce nu avem centre de arşi sunt multe cauze, dar poate că una dintre cele mai importante cauze vine din faptul că învăţământul din România a abandonat complet ştiinţa îngrijirii arşilor. Pur şi simplu e mult mai profitabil pentru medicii de chirurgie plastică şi pentru învăţământul universitar de medicină să instruiască chirurgi plasticieni şi chirurgi estetici. Arsura e murdară, în general sunt pacienţi defavorizaţi social, nu-i ceva interesant”, a mai spus acesta la Aleph News.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis joi pedepsele pentru inculpaţii în dosarul Colectiv. În mare parte este vorba de pedepse înjumătăţite faţă de decizia din fond.

Pedepsele în cazul Colectiv:

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 - 4 ani
Alin Anastasescu, patronul clubului Colectiv - 11 ani şi 8 luni
Paul Gancea, alt patron Colectiv - 6 ani şi 4 luni de închisoare
Costin Mincu, al treilea patron - 8 ani de închisoare
Daniela Niţă (decedată), administratorul firmei de artificii - 12 ani şi 8 luni
Cristian Niţă, patronul firmei de artificii - 2 ani şi 6 luni cu suspendare
Viorel Zaharia, pirotehnist - 6 ani şi 10 luni
Marian Moise, pirotehnist - 6 ani şi 10 luni
George Petrică Matei, pompier - 8 ani şi 8 luni;
Antonina Radu, pompier - 8 ani şi 8 luni
Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu şi Larisa Luminita Ganea au fost achitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici