Surse din Liban: Khaled Meshal, noul şef al Hamas. Cine este „Martirul viu” pe care israelienii au încercat să-l otrăvească

  • Anunţul a fost făcut la postul TV libanez LBC.
  • Născut în Cisiordania, nu în Gaza, Khaled Meshal a trăit în Amman, Kuweit şi apoi Qatar.
  • El a revenit la conducerea interimară a Hamas după asasinarea lui Haniyeh la Teheran.
Urmărește
611 afișări
Imaginea articolului Surse din Liban: Khaled Meshal, noul şef al Hamas. Cine este „Martirul viu” pe care israelienii au încercat să-l otrăvească

Yayha Sinwar (stânga) şi actual lider al Hamas, Khaled Meshal

Potrivit canalului de televiziune libanez LBC, de obicei foarte bine informat în legătură cu Hamas, cât şi despre Hezbollah, succesorul lui Yayha Sinwar, ucis ieri, a fost deja nominalizat de Biroul Politic al Hamas, deşi nu există un anunţ oficial.

Ar fi Kaled Meshal, numit şef interimar al Biroului Politic şi în Gaza. Mashal este în prezent responsabil pentru toate comunicările cu părţile-cheie implicate în negocierile cu Israelul.

Surse Hamas din Liban susţin că „conducerea Hamas a informat oficialii turci, qatari şi egipteni despre moartea şefului biroului său politic Yahya Sinwar în timpul operaţiunii de la Tel al-Sultan. Hamas a subliniat că, după uciderea sa, negocierile privind schimbul de prizonieri şi sfârşitul războiului vor deveni din ce în ce mai dificile şi complexe”.

Membri ai Hamas au declarat că lichidarea lui Sinwar şi influenţa sa asupra negocierilor şi un potenţial încetare a focului au fost, de asemenea, discutate într-o conversaţie între secretarul de stat american Anthony Blinken, prim-ministrul Qatarului şi ministrul Afacerilor Externe, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. Ştirea nu a primit nicio confirmare oficială din partea părţilor interesate.

Se ştiu multe despre Khaled Meshal. A condus Biroul Politic al Hamas din 1996 până în 2017. Apoi a devenit şeful Hamas în diaspora. Astăzi locuieşte în Qatar.

Primit de Erdogan

Teoretic, în 2017 s-a retras oficial din viaţa politică şi din funcţii directe, dar, de fapt, a rămas mereu operaţional, iar după moartea lui Haniyeh la Teheran a fost reintrodus ca lider politic interimar, în timp ce acum ar fi şi şeful tuturor operaţiunilor (inclusiv negocieri) privind Gaza.

Meshal l-a însoţit şi pe Haniyeh într-o vizită recentă în Turcia, unde amândoi au fost întâmpinaţi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Meshal are un profil teoretic mai „politic” decât Sinwar, potrivit unei surse de informaţii occidentale. Şi este cea mai puţin şiită axă a Hamas. Considerat qatarez, a fost cândva protejat de Assad.

S-a născut în Cisiordania (nu în Gaza) şi a crescut în Iordania, unde familia sa s-a mutat ca urmare a Războiului de şase zile. În 1987, la înfiinţarea Hamas, a fost secretarul secţiei grupului în Kuweit, ţară pe care a fost nevoit să o părăsească în 1990 pentru a se întoarce în Iordania, la Amman.

Mutarea în Qatar l-a făcut una dintre figurile de legătură dintre Hamas şi statele din Golf. Cea ce face din el o persoană capabilă să vorbească cu diferiţi actori despre criză.

Cu toate acestea, alte elemente ale biografiei sale sugerează că este puţin probabil să poată sta la masă cu Benjiamin Netanyhau. Serviciile de informaţii israeliene îl consideră creierul terorismului cu atentatate sinucigaş.

I s-a injectat otravă în ureche

În 1997, când se afla la Amman, Meshal a devenit faimos pentru că a supravieţuit unei tentative de asasinat a doi agenţi israelieni. Oamenii Mossadului au reuşit să-i injecteze otravă (într-o ureche) pe o stradă din afara biroului său din capitala Iordaniei, Amman.

Operaţiunea, s-a aflat mai târziu, a avut loc cu aprobarea prim-ministrului de atunci Benjamin Netanyahu (a fost primul său guvern), lucru care a dezlănţuit furia regelui de atunci al Iordaniei, Hussein (Hussein a spus că „e necesar să-i spânzurăm pe viitorii asasini Mossad şi să anulăm tratatul de pace al Iordaniei cu Israelul dacă antidotul nu va fi livrat”).

Antidotul a fost într-adevăr livrat. Şi Israelul a fost, de asemenea, de acord să-l elibereze pe liderul Hamas de atunci, şeicul Ahmed Yassin (care a câştigat şapte ani de trăit: a fost asasinat şapte ani mai târziu, în Gaza). O poveste întortocheată care i-a câştigat lui Meshal aura de „martir viu”, pe care la 68 de ani o păstrează şi acum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici