Suspecţii de COVID-19, monitorizaţi la nivelul UE. Statele UE vor face schimb de informaţii prin intermediul aplicaţiilor de depistare a contacţilor

  • Un set de specificaţii tehnice va asigura schimbul de informaţii între aplicaţiile naţionale de depistare a contacţilor, la nivelul UE
  • Măsura va fi luată pentru a depista cât mai repede cazurile de infectare cu coronavirus
Urmărește
522 afișări
Imaginea articolului Suspecţii de COVID-19, monitorizaţi la nivelul UE. Statele UE vor face schimb de informaţii prin intermediul aplicaţiilor de depistare a contacţilor

Suspecţii de COVID-19, monitorizaţi la nivelul UE

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord asupra unui set de specificaţii tehnice care să asigure schimburile de informaţii între aplicaţiile naţionale de depistare a contacţilor, date care pot fi utile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.
 
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, după ce soluţia tehnică va fi pusă în aplicare, aplicaţiile naţionale care au fost sau vor fi lansate vor funcţiona fără probleme atunci când utilizatorii călătoresc într-o altă ţară din UE.
 
Acesta este un pas important în direcţia în direcţia interoperabilităţii aplicaţiilor mobile de depistare a infecţiilor cu coronavirus, în condiţiile în care statele membre încep să elimine restricţiile de călătorie înainte de vacanţa de vară, susţin reprezentanţii CE.
 
„Pe măsură ce ne apropiem de sezonul turistic este important să ne asigurăm că europenii pot utiliza aplicaţia din propria lor ţară peste tot pe unde călătoresc în UE. Aplicaţiile de depistare a contacţilor pot fi utile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în special ca parte a strategiilor naţionale de eliminare a măsurilor de limitare a mişcării persoanelor”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.
 
„Fac apel la cetăţeni să le utilizeze, deoarece aceste tehnologii pot da rezultate doar dacă avem o masă critică de utilizatori şi este asigurată interoperabilitatea transfrontalieră a aplicaţiilor în UE. Securitatea datelor şi protecţia drepturilor fundamentale şi a vieţii private sunt cerinţe nenegociabile pe care aceste instrumente digitale trebuie să le îndeplinească”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.
 
Majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicaţii mobile care să funcţioneze complementar cu depistarea manuală a persoanelor care au venit în contact cu coronavirusul.
 
„Marea majoritate a aplicaţiilor naţionale aprobate se bazează pe o arhitectură descentralizată, ceea ce înseamnă că identificatorii arbitrari ai utilizatorilor care au fost detectaţi ca fiind, pentru un anumit timp, în proximitatea unui dispozitiv mobil rămân înregistraţi chiar în telefon şi vor fi comparaţi de acesta cu identificatorii utilizatorilor raportaţi ca fiind infectaţi. Specificaţia tehnică pentru interoperabilitate va permite realizarea acestor verificări şi în cazul utilizatorilor care călătoresc din alte state membre, fără ca aceştia să trebuiască să descarce mai multe aplicaţii naţionale”, se arată în comunicat.
 
Informaţiile comunicate între aplicaţii vor fi transmise criptat, în aşa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici