Suspecţii în cazul traficului cu copii rromi de la Ţăndărei, arestaţi

Cele 17 persoane din Ţăndărei, acuzate că sunt implicate în racolarea a zeci de copii de etnie romă pentru a-i trimite la cerşit sau furtişaguri în Marea Britanie, au fost arestate, vineri, de către Tribunalul Bucureşti.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Suspecţii în cazul traficului cu copii rromi de la Ţăndărei, arestaţi

Suspecţii în cazul traficului cu copii rromi de la Ţăndărei, arestaţi

Cei 17 au fost ridicaţi şi reţinuţi, joi, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Bucureşti, care au solicitat, vineri, arestarea acestora.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea DIICOT şi a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, pe numele celor 17.

Peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor de copii.

Acţiunea de reţinere a traficanţilor de minori a avut loc joi, 8 aprilie, de Ziua Internaţională a Romilor.

Procurorii din cadrul DIICOT au început urmărirea penală împotriva a 27 de persoane în cadrul operaţiunii numită "Europa", fiind efectuate 34 de percheziţii domiciliare în oraşul Ţăndărei (Ialomiţa), la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR. - DCCO, DGIPI, şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române, au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în activităţi de crimă organizată pe linia migraţiei ilegale şi a traficului de minori, spre ţări din Europa Occidentală.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie rromă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităţilor rrome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea şi transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie şi a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor.

Până în prezent au fost identificate peste 168 de victime minore, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani.

Procurorii DIICOT au colaborat în această cauză cu autorităţile judiciare britanice, fiind organizate mai multe întâlniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. În anul 2008, în cadrul operaţiunii "Europa", având în vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord între autorităţile judiciare române şi cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigaţie.

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale faţă de 27 de persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Efectivele mobilizate au fost de 120 de poliţişti şi 200 de jandarmi.

La acţiunea procurorilor DIICOT au participat 26 de ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi doi specialişti Europol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici