Suspendarea plăţii unor drepturi salariale prevăzute în titluri executorii este constituţională
Curtea Constituţională a decis că este constituţională prevederea din OUG 18/2010 privind suspendarea de drept a oricărei proceduri silite referitoare la plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, judecătorii Curţii Constituţionale respingând sesizarea Avocatului Poporului.
Suspendarea plăţii unor drepturi salariale prevăzute în titluri executorii este constituţională (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Curtea Constituţională a analizat OUG 18/2010 privind plata eşalonată, între 2011 şi 2013, a unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, după ce ordonanţa a fost deja adoptată în 5 mai de Senat.
Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic, punctul 2, din OUG 18/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Concret, AP a reclamat articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede că în cursul termenelor prevăzute pentru plata sumelor obţinute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
În opinia lui Ioan Muraru - fost preşedinte al Curţii Constituţionale -, în OUG 18 este stipulat "cu viclenie" că "orice procedură de executare silită se suspendă de drept", iar acest lucru încalcă normele constituţionale.
OUG 18/2010 a fost adoptată, în 5 mai, de Plenul Senatului,
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă Guvernului 18/2010, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2009 a intrat în dezbaterea plenului Senatului cu un raport de respingere din partea Comisiei de muncă. Raportul negativ al comisiei a fost respins la vot cu 46 de voturi "împotrivă", 20 "pentru" şi 3 abţineri.
Ordonanţa Guvernului a fost adoptată cu 45 de voturi favorabile, 25 de voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.
Potrivit Ordonanţei, se prevede că plata acestor sume, prin hotărâri judecătoreşti, în favoarea personalului din sistemul bugetar, devenite executorii în 31 decembrie 2010 se va realiza după următoarea procedură: în 2011 se plăteşte 34% din valoarea titlului executoriu, în 2012 se plătesc 33% din această valoare, iar în 2013 se plăteşte restul de 33%.
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" a apreciat că OUG 18/2010 privind amânarea plăţii unor drepturi salariale câştigate în instanţă este neconstituţională şi a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ.
Curtea Constituţională a decis însă că prevederea reclamată este constituţională, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din CC.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO