Sute de angajaţi ai Primăriei Bistriţa, în proces cu autorităţile, din cauza salariilor

550 de angajaţi ai Primăriei Bistriţa au dat în judecată autorităţile municipale - Consiliul Local, pe primarul din Bistriţa şi pe şefii de direcţii - după ce salariile le-au scăzut cu sume care ajung şi până la 400 de lei.

Urmărește
688 afișări
Imaginea articolului Sute de angajaţi ai Primăriei Bistriţa, în proces cu autorităţile, din cauza salariilor

Sute de angajaţi ai Primăriei Bistriţa, în proces cu autorităţile, din cauza salariilor

Angajaţii Primăriei Bistriţa au acţionat în judecată Consiliul Local, pe primarul municipiului Bistriţa, dar şi pe şefii de direcţii care au pus în aplicare decizia Consiliului Local Bistriţa numărul 7 din 2019 prin care au fost stabilite salariile pentru funcţionarii publici şi a personalul contractual din administraţia publică locală, fără să se ţină cont de coeficienţii de ierarhizare.

Cei 550 de angajaţi care fac parte din Sindicatul liber al salariaţilor din Primăria Bistriţa sunt nemulţumiţi că aleşii locali au decis ca norma de hrană să fie inclusă în salariul pe care aceştia îl primesc fără a le mai creşte salariile începând cu 1 ianuarie 2019, când a fost majorat salariul minim pe economie.

Angajaţii municipalităţii susţin că după ce norma de hrană a fost inclusă în salariile de bază şi nu le-a fost aplicată majorarea salariului minim pe economie, salariile lor au scăzut cu sume cuprinse între 217 şi 400 de lei.

„Sunt aproximativ 550 de membrii de sindicat care au contestat în instanţă scăderea salariilor. Există dosare pentru fiecare direcţie în parte, pentru că aşa se procedează - unele procese sunt în instanţa de contencios, altele sunt în instanţa de administrativ. Se contestă hotărârea Consiliului Local Bistriţa numărul 7. Le-am spus atunci consilierilor că vom merge în instanţă pentru că salariile au scăzut chiar cu indemnizaţia de hrană. Ei au menţionat că nu scad salariile, însă indemnizaţia pentru hrană nu este de natură salarială: astăzi o ai, mâine nu o ai. Această indemnizaţie de hrană a scăzut salariile pentru că, de exemplu, indemnizaţia de hrană nu se dă în perioada concediilor de odihnă, în perioada concediilor medicale. Nu primeşti indemnizaţie de hrană decât cu timpul efectiv lucrat. Sunt muncitori la care le-au scăzut cu 400 de lei, la un amărât de muncitor din 1.800 îi mai iei 400 lei este foarte mult şi se simte. Acest lucru nu s-a mai întâmplat nicăieri în ţară! Au rămas salariile aşa cum au fost, nu au scăzut şi au primit în plus indemnizaţia de hrană şi vaucerele de vacanţă, pe când la noi au scăzut. Într-adevăr se dă indemnizaţia de hrană pentru că este obligatorie prin lege, dar de vouchere de vacanţă care sunt tot obligatorii prin lege nici nu s-a pomenit. Şi noi am spus că nu suntem absurzi, că renunţăm la vaucerele vacanţă deşi sunt pe lege. Procentul cu care au scăzut salariile este diferit pentru angajaţi, pentru funcţionari publici acesta variază între 217 şi 315 de lei, dar sunt muncitori la care le-a scăzut cu 400 de lei, nu ştiu de ce. Nu suntem o primărie săracă, am fost comparaţi cu primăria Tecuci, ori nu cred că există termen de comparaţie”, a declarat pentru MEDIAFAX liderul de sindicat al angajaţilor din Primăria Bistriţa, Sabina Malaicu.

Procesele prin care angajaţii Primăriei Bistriţa contestă decizia luată de consilierii municipali, dar şi dispoziţiile emise de primarul municipiului Bistriţa şi respectiv şefii de direcţii prin care au fost modificate salariile au fost contestate deja în instanţă, primul termen fiind stabilit pentru a doua jumătate a lunii iunie.

Angajaţii municipalităţii susţin în plângerea depusă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud că aleşii locali au încălcat legea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici