- Home
- Social
- (08.10.2020, 15:44)
- Luiza Paraschiv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a promis, dar a uitat: Sute de angajaţi din sistemul medical încă aşteaptă stimulentele de 500 de euro. „Acordarea sporului a fost discriminatorie”
- Conform legii, personalul medical care a îngrijit pacienţi suspecţi de COVID-19 trebuie să primească un stimulent de 500 de euro
- În Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, aproximativ 200 de angajaţi aşteaptă din luna iulie acest stimulent
- O infirmieră care lucrează în ATI câştigă aproximativ 3000 lei net/ lună
Urmărește
1258 afișări
COVID-19 arată, încă o dată, cât nepregătit este sistemul medical românesc pentru situaţii extreme. Personalul insuficient, care lucrează, de două ori mai mult pentru a face faţă numărului mare de cazuri, este una dintre probleme. Pentru a-i stimula pe angajaţii din sănătate să nu plece din spitale guvernul le-a promis sporuri de 500 de euro. Promisiunea e lege, dar banii n-au mai ajuns.
Ionica Bogdan este unul dintre cei aproximativ 200 de “eroi din linia întâi“ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. De 12 ani, Ionica este asistent medical în Unitatea de Primiri Urgenţe. Este prima care trebuie să decidă dacă un bolnav ar putea avea sau nu COVID-19.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
„Tura este de 12 ore. Este foarte greu şi pentru noi, vă daţi seama. Pacienţii, unii sunt grav, unii prezintă simptomatologie, alţii sunt asimptomatici. Noi trebuie să fim foarte eficienţi şi inistenţi în ceea ce priveşte întrebările ca să ştim unde-i triem“, spune Ionica Bogdan, asistent medical UPU, SJU Craiova.
Cosmin Staicu este medic rezident Terapie Intensivă. Deşi este doar în anul doi de rezidenţiat, Cosmin lucrează la fel de mult ca medicii specialişti. Şi asta pentru că nu are cine să-i înlocuiască în ATI. 20 de bolnavi COVID sau suspecţi sunt acum internaţi în secţia de Terapie Intensivă.
„Opt-zece ore stăm înăuntru, după care mai ieşim. Ne ocupăm de consulturi, de foi, de investigaţii suplimentare care trebuiesc făcute pacientului.(...) Între 10 şi 12 ore, depinde, în combinezoane. Extrem de greu. Pe timpul verii, la 40 de grade în combinezon, fără aer condiţionat că nu avem voie să-l pornim”, povesteşte Cosmin Staicu, resident ATI, SJU Craiova.
Câteva mii de cadre medicale din întreaga ţară ar fi trebuit să primească, încă din luna iulie, stimulentul promis de guvern, spune Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat România. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, doar medicii şi asistenţi au beneficiat de salarii mărite conform legii, spune Cotojman.
„Toate celelalte categorii au rămas cu creştere etapizată până în 2022. Mai mult, acordarea sporului pentru condiţii deosebite de muncă a fost, de asemenea, discriminatorie, lăsând personalul auxiliar şi celălalt personal cu sporurile din 2018”, spune el.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, stimulentele pentru personalul care a îngrijit pacienţi suspecţi de COVID înseamnă 500 000 lei. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a decis ca angajaţii din ATI şi UPU să primească un spor cu 10% mai mare, începând cu 1 noiembrie. Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova are un buget de 10 milioane de lei/lună.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe