Sute de case şi mii de hectare de terenuri arabile, afectate de inundaţii

Peste 500 de case şi aproape 2.000 de hectare de terenuri arabile au fost afectate de inundaţii în judeţul Sălaj, iar 53 de poduri au fost avariate, până în prezent mai multe persoane fiind evacuate din calea apelor. În Maramure, şase hectare de teren arabil, trei hectare de păşuni şi cinci podeţe au fost afectate de inundaţii, iar zece persoane au fost evacuate, în timp ce alte patru au fost salvate dintr-o rulotă surprinsă de ape.

Urmărește
405 afișări
Imaginea articolului Sute de case şi mii de hectare de terenuri arabile, afectate de inundaţii

Sute de case şi mii de hectare de terenuri arabile, afectate de inundaţii (Imagine: Oana Mitu/Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Adrei Jacodi, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că au fost evacuate din calea apelor, în total, 31 de persoane.

"La nivelul judeţului Sălaj au fost înregistrate în urma inundaţiilor pagube însemnate. Astfel, 565 de case, 1.971 de hectare de terenuri arabile şi 268 de hectare de păşuni au fost afectate de inundaţii, iar 53 de poduri au fost avariate. Un număr de 31 de persoane au fost evacuate, iar o comisie specială va evalua starea caselor acestora, pentru a se vedea dacă oamenii se pot întoarce în siguranţă. De asemenea, se va face o evaluare a pagubelor care va fi transmisă Prefecturii Sălaj”, a spus Jacodi.

Potrivit acestuia, joi se înregistrau debite în scădere pe cele trei râuri din Sălaj - Crasna, Someş şi Barcău, ceea ce uşurează intervenţia echipelor ISU Sălaj.

Maramureş: Şase hectare de teren arabil inundate, 10 persoane evacuate şi 4 salvate dintr-o rulotă

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Oana Alexa Gonczi, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că apele râurilor din judeţ sunt în scădere.

”În urma inundaţiilor, apele au afectat în judeţul Maramureş circa şase hectare de teren arabil, în jur de trei hectare de păşuni, iar cinci podeţe au fost distruse. Pompierii au evacuat preventiv zece persoane din localitatea Buciumi, iar în localitatea Mireşu Mare au fost salvate, cu ajutorul unei bărci, patru persoane dintr-o rulotă care a fost surprinsă de ape. Joi, se înregistrează o scădere a debitelor râurilor din judeţ”, a spus Oana Alexa Gonczi.

Potrivit acesteia, pompierii militari maramureşeni au intervenit la inundaţii cu autospeciale, motopompe şi o barcă.

Avertizarea cod roşu de inundaţii a fost prelungită până joi, la ora 02.00, pe râurile Crasna şi Barcău, în judeţele Sălaj şi Satu Mare, iar codul portocaliu a fost menţinut până joi dimineaţă pe râuri din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Bihor.

Sub avertizare cod portocaliu rămân până joi, la ora 06.00, afluenţii mici ai Someşului, aferenţi sectorului din aval de staţia Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), afluenţii Someşului Mic, din aval de staţia Cluj (judeţul Cluj), Crasna, în amonte, la confluenţa cu Zalău (judeţul Sălaj), afluenţii Someşului Mare din amonte de staţia Beclean şi bazinul superior al Someşului Mare, în amonte de staţia Rodna (judeţul Bistriţa-Nasăud), Valea Roşie, afluent al Crişului Negru (judeţul Bihor) şi Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici