Sute de elevi de la un liceu clujean ar putea învăţa în altă şcoală din cauza unor lucrări - FOTO

Aproape 800 de elevi de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca ar putea învăţa, din 14 septembrie, în altă şcoală, deoarece la unitatea lor de învăţământ se fac lucrări de reparaţii, existând corpuri de clădiri fără acoperiş, fără parchet sau săli de clasă fără sobe.

Urmărește
972 afișări
Imaginea articolului Sute de elevi de la un liceu clujean ar putea învăţa în altă şcoală din cauza unor lucrări - FOTO

Sute de elevi de la un liceu clujean ar putea învăţa în altă şcoală din cauza unor lucrări - FOTO

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, marţi, după ce a inspectat stadiul lucrărilor la mai multe unităţi de învăţământ din municipiu, că sălile de clasă de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" seamănă cu cele ale "unui grajd de CAP", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dacă managerul de proiect zice că această sală, numită grajd de CAP de la Apahida, poate fi sală de clasă pentru copiii de la «Eminescu», eu spun nu. Uitaţi-vă, sălile sunt toate cu luminile suspendate, fără sobe, fără parchet. Aţi dat parchetul jos şi lambriurile. În aceste condiţii nu poate începe şcoala aici. Elevii trebuie mutaţi la altă unitate de învăţământ, chiar dacă vor învăţa în două schimburi. Am convocat, miercuri dimineaţă, la ISJ Cluj, o întâlnire cu conducerea inspectoratului, cea a Liceului «Mihai Eminescu» şi directori de la alte şcoli pentru a găsi o soluţie", a spus Vuşcan.

Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Cluj-Napoca a intrat în luna iunie într-un proces de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene contractat de Primăria Cluj-Napoca în valoare de peste 12 milioane de lei, lucrările urmând să fie finalizate în 15 mai 2016.

În momentul de faţă, un corp de clădire în care funcţionează liceul nu are acoperiş, iar apa de ploaie a ajuns până la subsol, afectând şi mobilierul şcolar, în timp ce în curtea unităţii sunt săpături şi mormane de moloz în mai multe locuri, precum şi de resturi de lemne.

Directorul Liceului "Mihai Eminescu", Simona Dobrescu, spune că firmele care au câştigat lucrarea se angajaseră să folosească peste o sută de muncitori dar, în realitate, pe şantier erau maximum zece.

"După aproximativ o lună, după ce am văzut că lucrările nu înaintează, am făcut o adresă oficială celor trei patroni ai firmelor care au câştigat proiectul, prin care am spus că am nevoie de 20 de săli de clasă la 1 septembrie pentru a ne desfăşura activitatea în condiţii normale. Mi s-a atras atenţia de către managerul de proiect din primărie că nu am dreptul să comunic oficial cu firmele. Acest lucru poate să-l facă doar primăria. Drept urmare, am făcut adrese în scris către primărie", a afirmat Dobrescu.

Potrivit acesteia, deşi în fiecare săptămână se întrunea un comandament de lucru pentru analizarea stadiului şantierului, lucrările nu au continuat în ritmul care să permită începerea şcolii la termen.

Managerul de proiect din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, a afirmat că va cere constructorilor să urgenteze lucrările.

Şi elevii de la Şcoala "Ion Agârbiceanu", care este cuprinsă în acelaşi proiect european de reabilitare a unităţilor de învăţământ, vor fi nevoiţi să urmeze cursurile în două schimburi, întrucât nici aici lucrările nu au fost finalizate.

"Avem peste 1.000 de elevi, iar la începerea anului şcolar ar trebui să fie gata suficiente săli de clasă care să ne permită derularea unui proces educaţional în două schimburi, de la ora 7.00 la ora 19.00. Proiectul de reabilitare are o valoare de 19 milioane de lei, lucrările urmând să se încheie în decembrie 2015", a declarat directorul şcolii, Flavia Iacoviţă.

Prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a anunţat, la finalul vizitei în şcoli, că a sesizat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj pentru a verifica numărul de angajaţi ai firmelor care se ocupă cu lucrările de reparaţii şi reabilitări la unităţile de învăţământ.

Peste 120 de obiective de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru anul şcolar 2015-2016, în principal pentru lipsa apei curente şi a apei potabile, dar şi pentru clădiri degradate, mobilier degradat, iluminat insuficient sau lipsa gardului.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, declara la sfârşitul lunii august, la Colegiul Prefectural, că, în total, în judeţul Cluj sunt înregistrate 678 obiective de învăţământ, din care 388 în mediul urban şi 290 în mediul rural.

"În anul şcolar 2015/2016, vor funcţiona în judeţul Cluj 212 unităţi cu personalitate juridică şi 189 structuri. Aceste unităţi de învăţământ cuprind în total 678 de obiective, din care 388 în mediul urban şi 290 în mediul rural. Dintre acestea, 558 de obiective (82%) sunt autorizate sanitar, iar 120 de obiective (18%) sunt neautorizate, principalele motive ale neautorizării unităţilor de învăţământ fiind legate de lipsa apei curente şi a celei potabile, clădiri degradate, mobilier degradat, iluminat insuficient, curte neamenajată, lipsă gard. Anul şcolar trecut procentul obiectivelor de învăţământ autorizate a fost de 80,6%", spunea Cuibus.

Potrivit acestuia, "obiective" înseamnă şcoli, grădiniţe, şcoli cuplate cu grădiniţe, licee, colegii, seminarii, grupuri şcolare, şcoli profesionale, internate, cantine, ateliere de practică profesională, spălătorii, săli de sport, cluburi şcolare.

"În mediul urban sunt 388 obiective din care 381 (98,2%) autorizate sanitar şi doar 7 (1,8 %) sunt fără autorizaţie sanitară, iar în mediul rural din 289 obiective, dispun de autorizaţie sanitară 176 (61 %), iar fără autorizaţie sanitară sunt în evidenţă 113 unităţi (39 %)", preciza şeful ISJ Cluj.

În judeţul Cluj vor preda în anul şcolar 2015-2016, în învăţământul preuniversitar, 7.391 cadre didactice, fiind înregistraţi peste 92.000 de elevi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici