- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sute de elevi şi părinţi au stat la coadă pentru înscrierea într-un liceu din Capitală
Sute de elevi, majoritatea provenind din zonele limitrofe Bucureştiului, şi părinţii acestora s-au aşezat la coadă încă de miercuri noaptea pentru a se înscrie într-un liceu din Capitală, deşi au la dispoziţie o săptămână pentru această acţiune.
Sute de elevi şi părinţi au stat la coadă pentru înscrierea într-un liceu din Capitală
Miercuri noaptea, în jurul orei 23.00, era deja o coadă respectabilă, iar primii veniţi au întocmit o listă pentru ordinea la înscrierea într-un liceu din Bucureşti.
Lista a ajuns, joi, la numărul 1.184, dar numai 380 dintre elevi au fost, până la ora 17.30, înregistraţi în calculator cu opţiunile de admitere, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei Municipale de Admitere, Monica Anisie.
Ea a spus că, în pofida repetatelor apeluri făcute către părinţi de a nu se înghesui în prima zi de completare a fişelor, sute de persoane au preferat să doarmă în curtea şcolii în aşteptarea începerii înscrierilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Ne-am sfătuit cu jandarmii şi am hotărât să păstrăm ordinea de pe listele făcute de părinţi încă de seara pentru a nu avea niciun fel de problemă. Regret faptul că au preferat să stea în picioare atâtea ore sau rezemaţi de stâlpi prin curţi, ori în maşinile proprii, în loc să vină liniştiţi în oricare altă zi. Sigur că au fost şi situaţii în care am fost nevoiţi să ne abatem de la listele făcute de părinţi, fiind vorba de un copil căruia i s-a făcut rău sau o mamă care avea în braţe un bebeluş de două luni", a explicat preşedintele Comisiei.
În opinia acesteia, în prima zi de completare a fişelor elevilor care vin din afara Bucureştiului ar fi putea fi înregistraţi în calculator aproximativ 450 de elevi, restul până la 1.184 câţi erau înscrişi pe listele făcute de părinţi vor fi nevoiţi să aştepte încă o zi, până când le va veni rândul.
Cei mai mulţi copii provin din zonele limitrofe Capitalei, din judeţele Ilfov şi Giurgiu, dar mai sunt şi situaţii când copiii vor să înveţe în Capitală deşi au domiciliul în judeţele Maramureş, Vrancea sau Suceava, a explicat Anisei.
Totodată, ea a precizat că elevii înscrişi până acum au medii de admitere diferite, cele mai multe fiind în jurul notei 8, dar sunt unii şi cu rezultate mai slabe.
Din datele Inspectoratului General Şcolar, în fiecare an aproximativ 2.500 de elevi din afara Capitalei au optat pentru admiterea într-un liceu din Bucureşti.
Absolvenţii claselor a VIII-a vor completa, în perioada 18-25 iunie, fişele de înscriere la liceu, în vederea repartizării computerizate.
Înscrierea la licee se face fără examen, pe baza mediei de admitere, compusă din media generală obţinută la tezele cu subiect unic şi din media generală de absolvire a claselor a V-VIII, ambele având o pondere de 50 la sută, potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).
Excepţie de la această regulă fac liceele sau clasele unde sunt necesare probe de aptitudini, clasele bilingve şi clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale.
MECI a recomandat părinţilor să se orienteze către licee unde media de admitere din anul precedent a fost cu un punct mai mare decât media candidatului. Totodată, pentru sporirea şanselor se recomandă completarea a cât mai multe opţiuni.
În cazul în care doi elevi au medii egale, ei vor fi repartizaţi după unul din criteriile de departajare, în ordine: media generală obţinută la tezele cu subiect unic, media generală de absolvire a claselor V-VIII, media notelor obţinute la proba de Limba şi literatura română din cadrul tezelor cu subiect unic, media notelor obţinute la proba de Matematică, media notelor obţinute la proba de Limbă maternă, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de Limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Prima repartizare computerizată va avea loc în 3 iulie, iar rezultatele acesteia vor fi afişate ziua următoare. A doua repartizare computerizată pentru elevii care au rămas nerepartizaţi sau pentru cei care nu au participat la prima etapă de admitere va avea loc în 13 iulie.
Potrivit MECI, au fost alocate 221.000 de locuri pentru elevi în clasa a IX-a, număr aproape egal cu cel din anul precedent.
Ultima repartizare computerizată va avea loc în intervalul 1-10 septembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36