Omniprezenţa plumbului – în praf, vapori de la topitori şi incendii, bateriile de la vehicule, vopsea veche, conducte de apă vechi, gunoaie, şi chiar cosmetice şi condimente infuzate cu plumb – reprezintă un risc enorm pentru dezvoltarea mentală şi fizică a copiilor, potrivit studiului, lansat miercuri.
Pericolul este deosebit de acut în ţările cu venituri medii şi mici, unde măsurile de protecţie împotriva poluării industriale sunt slab aplicate sau inexistente, relatează New York Times.
„Concluzia fără echivoc a acestei cercetări este că copiii din întreaga lume sunt otrăviţi de plumb pe o scară masivă”, au declarat realizatorii studiul, o colaborare a UNICEF şi Pure Earth.
Studiul a mai spus că aproape un milion de adulţi mor prematur din cauza expunerii la plumb.
Autorii au declarat că şi-au bazat analiza şi concluziile statistice pe cercetările compilate de agenţiile Naţiunilor Unite, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precum şi de numeroase universităţi şi grupuri non-profit. Autorii au folosit, de asemenea, tehnici de modelare de la Institutul pentru Metrică şi Evaluare a Sănătăţii, un centru independent de cercetare în domeniul sănătăţii, care face parte din Universitatea din Washington.
Concluzia lor principală a fost că o treime dintre copiii lumii, până la vârsta de 19 ani, au niveluri de plumb din sânge de cel puţin cinci micrograme pe decilitru, un prag pe care atât OMS şi Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA au stabilit că este un nivel care necesită acţiuni.
Majoritatea copiilor din Statele Unite şi multe alte ţări dezvoltate au niveluri de plumb mult sub acest prag, a spus studiul, deşi în anumite zone din aceste ţări valorile sunt „periculos de mari”. Marea majoritate a copiilor afectaţi, „trăiesc în ţările sărace.”
Nicholas Rees, specialist în politici pentru climă şi mediu la UNICEF şi unul dintre coautorii studiului, a declarat că consecinţele sunt grave.
„Când vorbeşti despre o treime dintre copiii lumii, vorbeşti despre o posibilă pierdere de oportunităţi de învăţare, un impact asupra salariilor viitoare, vorbeşti despre o povară imensă pentru societate”, a spus el.
Studiul estimează pentru România că aproximativ 402.440 de copii cu vârsta de 0-19 au un nivel de plumb de peste cinci micrograme pe decilitru. Iar estimarea medie spune că 47.462 au un nivel de peste 10 micrograme pe decilitru.
Comparativ Polonia care are o populaţie aproape dublă are 267.632 de copii cu vârsta de 0-19 au un nivel de plumb de peste cinci micrograme pe decilitru şi 34.852 cu nivel de peste 10 micrograme pe decilitru.