Sute de medici din Oltenia, protest faţă de bugetul Sănătăţii: Mulţi se gândesc la alte pieţe de muncă

Sute de medici din Oltenia sunt în grevă japoneză, vineri, nemulţumiţi de banii alocaţi de Guvern pentru Sănătate, sindicaliştii fiind de părere că vor fi reduse atât veniturile, cât şi investiţiile în sistem. „Deja mulţi dintre noi se gândesc să acceseze alte pieţe de muncă”, spune un medic.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Sute de medici din Oltenia, protest faţă de bugetul Sănătăţii: Mulţi se gândesc la alte pieţe de muncă

Sute de medici din Oltenia, protest faţă de bugetul Sănătăţii: Mulţi se gândesc la alte pieţe de muncă

Vicepreşedintele Sindicatului Promedica, dr. Victor Mărcuşanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, dacă vor fi reduse veniturile salariale, mulţi medici vor pleca în străinătate, astfel că, vineri, sindicaliştii au fost în grevă japoneză.

„Ne îngrijorează subfinanţarea sistemului sanitar. E clar că, reducând veniturile, zona de muncă în sistemul sanitar în România nu mai devine interesantă. Piaţa de muncă în domeniul sanitar este deja europeană pentru că noi putem lucra ca medici, asistenţi, infirmieri în toată Comunitatea Europeană. Deja mulţi dintre noi se gândesc să acceseze alte pieţe de muncă, cum ar fi cea din Marea Britanie, Germania, Franţa. Din acest punct de vedere noi am salutat creşterea de venituri de până acum, dar în momentul în care vedem că sistemul e subfinanţat şi se tinde să se reducă şi veniturile din sistemul sanitar, ne îngrijorează. Banderolele au rolul de a atenţiona Guvernul că nu suntem mulţumiţi cu măsurile pe care le ia şi nu suntem mulţumiţi că nu suntem consultaţi pentru măsurile pe care le iau”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Mărcuşanu, vicepreşedintele Sindicatului Promedica.

Aproximativ un sfert dintre medicii care lucrează în spitalele din Craiova şi Slatina, afiliaţi Sindicatului Promedica, au venit la serviciu, vineri dimineaţa, cu banderole albe la mâini.

Doctorul Stelian Mogoanţă, medic chirurg la Spitalul de Urgenţă Craiova, a declarat pentru MEDIAFAX că spitalele au nevoie de bani mai mulţi pentru dotări, dar consideră că trebuie corelate sporurile, pentru că s-a ajuns în situaţia ca pacienţii să fie trataţi „superficial” .

„Noi, ca sindicat, am spus de la început că grila de salarizare nu este una foarte corectă şi făcută aşezat. Vă dau un exemplu: au ajuns servicii, în spitale mai mici, care fac gardă pe chirurgie, spre exemplu, dar nu au anestezist. Şi atunci, nu fac, de fapt, decât să fie dispeceri pentru cazurile grave pe care le trimit către spitalele universitare. Acei medici primesc, de cele mai multe ori, o remuneraţie superioară faţă de cei care lucrează în spitalele mari şi care rezolvă cazurile. Ceea ce face să aglomereze foarte tare spitalele mari care nu mai fac faţă cu consumurile de materiale, cu presiunea pe personal şi pe medici”, spune chirurgul de la spitalul din Craiova.

Potrivit acestuia, dezechilibre „antrenează” şi tratamente inadecvate.

„În momentul în care supraaglomerezi un spital, acolo rezultatele vor fi din ce în ce mai proaste. Automat, pacienţii vor fi văzuţi superficial, mai repede, că împarţi un medic la 20 de pacienţi, nu la 10 cuum ar trebui.(...) La Spitalul de Urgenţă Craiova se întâmplă în fiecare gardă, în fiecare zi să primim pacienţi de la spitalele din jur. Practic, acolo sunt văzuţi, formulat un diagnostic şi apoi trimişi la noi pentru intervenţii chirurgicale”, a mai spus dr. Stelian Mogoanţă.

Medicii spun că protestul început vineri ar putea continua săptămânile următoare, dacă Guvernul nu va ţine cont de solicitările lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici