Sute de noi specii de mamifere, încă nedescoperite. Cunoaştem doar circa 10% din speciile de pe Pământ
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA spun că sunt sute de specii neidentificate încă, dar care sunt „la vedere”. Cel puţin, asta arată un nou studiu, publicat luni, în care specialiştii argumentează că aceste mamifere încă ascunse au corpul mic, multe dintre ele fiind lilieci, soricide (chiţcani), rozătoare şi cârtiţe.
Mamiferele de acest tip au fost „trecute cu vederea” din cauză că sunt atât de mici şi se aseamănă cu alte animale din specii deja recunoscute.
„Diferenţele mici, subtile în modul în cum arată acestea fizic sunt greu de observat când te uiţi la un animal care cântăreşte 10 grame. Nu poţi să spui sigur că sunt specii diferite dacă nu faci o analiză genetică”, spune Bryan Carstens, profesor de Ecologie şi Evoluţie la Universitatra de Stat din Ohio.
Unde pot fi găsite aceste „noi” specii? Tot analiza computerizată oferă răspunsul. Ele fac parte din familiile speciilor mici, cum sunt liliecii şi rozătoarele, care preferă zone cu temperaturi şi umiditate variabile (păduri tropicale etc).
Dar sunt şi specii care pot trăi în Statele Unite, mai spune omul de ştiinţă Carstens. Laboratorul său a identificat câteva dintre ele, cum ar fi cinci specii diferite ale liliacului brun.
Cercetarea este utilă specialiştilor care muncesc la conservarea speciilor, multe dintre ele pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale şi a dezastrelor provocate de om.
An de an, oamenii de ştiinţă muncesc pentru a înţelege mai bine cum pot fi protejate toate speciile cunoscute, şi, din când în când, descoperă altele noi. Cel mai mare mister rămâne însă pe fundul oceanelor, multe specii rămând ascunse.