- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sute de persoane au pichetat sediul Ministerului Justiţiei - VIDEO
Aproximativ 400 de membri ai Federaţiei "Projust" au pichetat, luni, sediul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) şi au cerut demisia lui Cătălin Predoiu, nemulţumiţi de eşalonarea drepturilor salariale restante ale personalului auxiliar şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (Imagine: Mediafax Foto)
La protest, sindicaliştii au afişat pancarte pe care scrie "Ţine-mi tu locul până-mi primesc drepturile restante!" şi "Niciun om nu este deasupra legii sau sub ea".
Preşedintele "Projust", Eugen Purcaru, a declarat, luni, că va depune, la finalul pichetului, un document la Ministerul Justiţiei în care cere respectarea legii, nu o negociere cu reprezentanţii ministerului, pentru că "o lege trebuie respectată, nu negociată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit Federaţiei "Projust", afiliată la CNS "Cartel Alfa", reprezentând personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, prin OUG 75/2008 drepturile salariale ale personalului din justiţie pot fi plătite în trei tranşe, în decurs de 18 luni.
Sindicaliştii susţin că, dacă prima tranşă a fost achitată, deşi cu o întârziere de câteva zile faţă de data prevăzută în actul normativ, în luna septembrie 2008, a doua tranşă, care trebuia să vină în data de 10 martie 2009, nu a mai fost achitată. Mai mult, potrivit acestora, nu există niciun comunicat oficial al Ministerului Justiţiei referitor la deblocarea situaţiei.
Reprezentanţii Federaţiei "Projust" susţin că personalul din justiţie, deşi are calitatea de creditor în această situaţie, nu a fost consultat la elaborarea acestei metode de plată, în tranşe, a drepturilor salariale restante, iar debitorii (MJLC şi Ministerul Finanţelor), împreună cu CSM şi ICCJ, au semnat un ordin comun care reglementează plata acestor sume în tranşe "stabilite după bunul lor plac".
"Nimeni din personalul din justiţie nu îşi plăteşte impozitele către stat în tranşe şi în niciun caz la date stabilite dupa bunul plac. Federaţia Projust cere Ministerului Justiţiei clarificarea şi deblocarea imediată a acestei situaţii. Prin pichetul organizat luni, Federaţia doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la nerespectarea legilor, tocmai de către Ministerul însărcinat cu apărarea acestora", au precizat reprezentanţii Federaţiei "Projust" într-un comunicat.
Câteva zeci de persoane, grefieri, arhivari, precum şi angajaţi cu funcţii conexe în instanţele bucureştene au protestat, de miercuri până vineri, nemuţumiţi că nu şi-au primit sporurile câştigate în instanţă. Proteste similiare s-au desfăşurat în ultimele zile la Craiova, Timişoara, Oradea şi Suceava.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că protestele personalului auxiliar şi conex din justiţie sunt nefondate, fiind bazate pe două zvonuri neadevărate potrivit cărora nu s-ar mai plăti salariile şi că ar exista un proiect de lege în lucru în privinţa salarizării.
Ministrul a precizat că nu există un asemenea proiect şi că dacă ar exista un proiect va fi postat pe site-ul ministerului şi supus dezbaterii publice.
Citeşte şi:
Proiect de Ordonanţă privind salariile în justiţie: Un şofer ar câştiga mai mult ca un grefier
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO