Sute de persoane din Drăgăşani s-au îmbogăţit din fraude pe eBay
Sute de persoane din oraşul românesc Drăgăşani au devenit bogate din fraude pe site-ul de licitaţii eBay, oferind spre vânzare obiecte fictive la preţuri foarte covenabile, relatează cotidianul Sunday Times.
Sute de persoane din Drăgăşani s-au îmbogăţit din fraude pe eBay
În pofida îngrijorărilor privind fraudele online, Uniunea Europeană a alocat circa 200.000 de euro pentru cursuri de informatică în Drăgăşani, în ultimii trei ani, ca o "recunoaştere specială" a abilităţilor în IT ale locuitorilor, comentează cotidianul britanic.
Cu doar câteva locuri de muncă disponibile în acest oraş industrial, situat în regiunea viticolă Vâlcea, fraudele pe eBay au devenit o carieră obşinuită pentru mulţi tineri din Drăgăşani, comentează The Sunday Times.
Una dintre înşelăciunile clasice este "a doua şansă pentru licitaţie", în care impostorii contactează un membru eBay care tocmai a ratat un obiect, oferindu-i o altă şansă de a-l cumpăra, dar în afara regulilor eBay. Ei îşi conving victimele să cumpere obiecte fictive, folosind metode de plată care nu le permit acestora să îşi recupereze banii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Alte fraude includ pătrunderea ilegală în conturile eBay şi furtul de identitate, pentru a face oferte false. Poliţia locală susţine că mii de victime au fost înşelate de impostori, cea mai mare fraudă fiind de 200.000 de euro.
"Am auzit de o ofertă pe eBay privind vânzarea unui avion MiG. Era şi o fotografie şi un preţ foarte bun, iar cumpărătorului nu i se cerea să plătească decât combustibilul. Un individ a plătit 2.000 de dolari!", povesteşte primarul oraşului, Gheorge Iordache.
"Victimele sunt în general americani, pentru că pe ei îi găseşti pe Internet cel mai des şi pentru că sunt naivi", a adăugat el. "Am auzit despre băieţi din localitate care deodată şi-au cumpărat apartamente în Bucureşti, Germania, Olanda, dar nu aveau nici o slujbă. Alţii şi-au luat maşini BMW, Mercedes, Porsche şi nu muncesc. Aşa că de unde fac rost de bani?", se întreabă el retoric.
Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice, Virgil Spiridon, anul trecut au fost arestate 752 de persoane, dintre care 84 au fost condamnate, multe dintre ele pretinzându-se cetăţeni britanici, în timp ce un purtător de cuvânt al eBay a declarat că s-au "investit milioane" în combaterea fraudelor din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO