Sute de persoane protestează în mai multe oraşe din ţară, numărul fiind mai mic decât în alte seri - FOTO

Sute de persoane protestează, sâmbătă seară, la Arad, Cluj-Napoca, Ploieşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu, având pancarte cu mesaje împotriva corupţiei şi clasei politice, iar la Galaţi printre protestatari se află rudele unei tinere care a murit în incendiul de la Colectiv, îndemnând oamenii să iasă în stradă.

Urmărește
423 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane protestează în mai multe oraşe din ţară, numărul fiind mai mic decât în alte seri - FOTO

Sute de persoane protestează în mai multe oraşe din ţară, numărul fiind mai mic decât în alte seri (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Peste 500 de constănţeni au continuat seria protestelor şi sâmbătă seară, dar numărul acestora a fost de zece ori mai mic decât în seara anterioară, când peste 5.000 de persoane au mărşăluit pe străzile oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii au început să se strângă în faţa Prefecturii Constanţa, iar după ora 20.00 numărul participanţilor a depăşit 500.

Ulterior, numărul participanţilor nu a mai crescut, ca în alte seri, ci a început să scadă, iar în jurul orei 22.00, când manifestarea s-a încheiat, aproximativ 50 de persoane se mai aflau în faţa Prefecturii.

Oamenii au scandat "Colectiv, Colectiv", "Corupţia ucide", "România, trezeşte-te" şi au avut pancarte pe care scria "Nu puteţi cumpăra toate generaţiile", "Vrem spitale, nu catedrale", "Eroi cu halate, nu şpăgari cu cravate".

Manifestanţii nu au mai pornit într-un marş pe străzile oraşului, aşa cum s-a întâmplat în fiecare seară de proteste, rămânând în zona Prefecturii.

Numărul acestora a fost mult mai mic decât cu o seară înainte, când peste 5.000 de constănţeni au mărşăluit pe principalele bulevarde. Protestatarii şi-au dat din nou întâlnire în faţa Prefecturii duminică seară.

La Cluj-Napoca, peste 100 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piaţa Unirii, pentru a patra seară consecutiv, cerând reformarea clasei politice.

Unii oameni au steaguri tricolore, dar şi bannere cu mesaje precum "Rock the system", "La închisoare cu toţi, politicieni corupţi".

Totodată, manifestanţii au scris pe foi mai multe revendicări, cerând, printre altele, stoparea înstrăinării resurselor - pământ, păduri, stoparea jafului bancar, începerea investiţiilor în agricultură, modernizarea spitalelor, confiscarea averilor bisericeşti. Alte revendicări ale protestatarilor se referă la reducerea numărului de parlamentari, la Parlament unicameral, şi la 6 la sută din PIB pentru sănătate şi educaţie.

Revendicările au fost citite în piaţă.

Ulterior, oamenii au pornit într-un marş spre sediul Prefecturii, urmând a se întoarce apoi în Piaţa Unirii.

La Galaţi, aproximativ 50 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, pe platoul din faţa Prefecturii, printre acestea fiind şi rude ale tinerei din Galaţi care a murit în urma incendiului de la clubul Colectiv.

În timp ce unii au aprins lumânări la monumentul închinat eroilor Revoluţiei din 1989, situat vis-a-vis de Prefectură, alţii au afişat pancarte cu mesaje precum "Bunicii la război / Părinţii la Revoluţie / Acum e rândul nostru" şi "Din Chişinău la Arad, toţi românii s-au săturat".

Printre cei ieşiţi în stradă s-au aflat vărul, unchiul şi sora Valentinei Florea, tânăra de 27 de ani din Galaţi care a murit în incendiu. Rudele tinerei au venit cu un banner pe care scria "Tina nu ar sta acasă. #România".

"Astăzi (sâmbătă - n.r.) probabil fiind şi o slabă organizare, numărul celor care protestează este mic. Sperăm ca în zilele viitoare lumea să iasă în stradă în număr cât mai mare, am făcut apel pe toate canalele posibile ca lumea să iasă în stradă. Tina nu ar fi stat în casă; a protestat şi ea cât a trăit, cât de mult a putut. Încă o dată fac apel ca lumea să iasă în stradă. Probabil cu toţii va trebui să murim ca să se schimbe ceva şi atunci o să rămână ei şi o să se conducă pe ei înşişi", a spus Alexandru Nechifor, vărul Valentinei Florea.

"Chiar dacă suntem din ce în ce mai puţini vom veni în fiecare seară", a adăugat unchiul tinerei.

Începând de miercuri şi până vineri, în fiecare seară, pe străzile municipiului Galaţi au mărşăluit câteva mii de persoane, în semn de solidaritate cu victimele incendiului de la Bucureşti, dar şi pentru a protesta faţă de clasa politică şi de corupţie, cerând o schimbare la nivelul societăţii.

La Ploieşti, aproximativ 70 de persoane protestează, pentru a cincea seară consecutiv, în centrul oraşului, scandând împotriva politicienilor.

Protestatarii s-au adunat la monumentul Eroilor Revoluţiei din 1989, unii dintre ei venind cu copiii la protest. Una dintre manifestante poartă o pancartă pe care sunt trecute zece puncte reprezentând cerinţele tinerilor protestatari: "1. dizolvarea Parlamentului, 2. Parlament unicameral, 3. Parlament fără imunitate, 4. refacerea CNA cu oameni competenţi, 5. Biserica să plătească taxe şi impozite, 6. resursele ţării nu sunt de vânzare, 7. confiscarea averilor ilegale, 8. vrem spitale, grădiniţe, şcoli, aziluri, orfelinate, locuri de muncă, siguranţă şi decenţă, 9. nu ne mai obligaţi să ne părăsim ţara, 10. autorităţile să îşi facă treaba".

Un alt tânăr a venit la protest cu o pancartă pe care scrie "Peste 25 de ani, voi avea 55. Pentru mine şi generaţia mea va fi prea târziu să mai schimbăm ceva. Haideţi să încercăm acum".

De asemenea, manifestanţii scandează "Bucureşti, Ploieştiul e cu voi", "România nu e de vânzare, săriţi cu toţii şi strigaţi tare" şi "Toate partidele, aceeaşi mizerie".

În zonă sunt mobilizaţi poliţişti şi jandarmi, un echipaj de pompieri şi o ambulanţă SMURD.

La Sibiu, circa o sută de persoane s-au strâns în Piaţa Mare, lângă Primărie, unde a fost amenajat în ultimele zile un altar pentru victimele din clubul Colectiv.

Tinerii au aprins din nou câte o candelă şi au spus o rugăciune, marcaţi de faptul că, până sâmbătă după-amiază, şapte persoane dintre cele rănite şi-au pierdut viaţa. Tinerii flutură steaguri tricolore, dar nu se scandează.

La un moment dat, o mireasă s-a alăturat protestului şi, cu lacrimi în ochi, a aprins o candelă.

Tinerii prezenţi la protest sunt dezamăgiţi de numărul mic de participanţi şi se declară revoltaţi că majoritatea sibienilor aleg să stea în casă în loc să se alăture protestului. De altfel, din cauza numărului mic de participanţi, tinerii au decis să plece într-un marş mult mai scurt decât de obicei.

După ce au înconjurat Piaţa Mare, protestatarii au străbătut Bulevardul Nicolae Bălcescu - zona pietonală din centrul oraşului, ulterior revenind în piaţă.

La Alba Iulia, aproximativ 50 de persoane participă la un marş pe străzile oraşului, scandând "Singura soluţie, o nouă revoluţie", "Nu vă mai vrem pe niciunul" şi "Uniţi salvăm toată România", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii s-au adunat în faţa Prefecturii Alba, de unde au pornit în marş, o acţiune similară având loc la Sebeş, unde participă aproape o sută de persoane.

La Arad, câteva zeci de persoane s-au adunat, până la ora 20.00, în Piaţa Revoluţiei. Aici este a patra seară de proteste, însă sunt cei mai puţini participanţi de până acum, după ce, vineri seară, au fost prezenţi în centrul oraşului aproximativ o mie de oameni.

Manifestanţii stau în faţa Palatului Administrativ, având pancarte cu mesaje împotriva corupţiei şi a "sistemului".

La Timişoara, aproximativ 50 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de clasa politică din România.

Mai întâi, participanţii la miting au aprins candele în memoria celor morţi în incendul din clubul Colectiv, apoi au pornit în marş, în Piaţa Maria, locul unde a început Revoluţia de la Timişoara în decembrie 1989.

Pe drum, ei au scandat: "Colectiv", "Jos imunitatea", "Păcat, păcat de sângele vărsat" şi "Suntem generaţia care schimbă naţia".

Ajunşi în Piaţa Maria, ei au aprins mai multe candele pe care le-au aşezat în faţa Bisericii Reformate, unde a locuit pastorul Laszlo Tokes în timpul Revoluţiei. După acest moment, protestatarii s-au întors în Piaţa Victoriei unde au aprins, de asemenea, candele, la altarul aflat pe platoul din faţa Operei Române.

Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi şi vineri, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.

Sâmbătă seară, bilanţul persoanelor decedate în tragedia de la Clubul Colectiv a ajuns la 41.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici