- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.01.2015, 19:42)
- Aurelia Alexa
Sute de revoluţionari au protestat la Guvern faţă de obligativitatea obţinerii de noi certificate. Ei au anunţat că vor reveni marţi în Piaţa Victoriei
Câteva sute de revoluţionari au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de obligativitatea obţinerii de noi certificate, impusă la sfârşitul anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă. Protestul s-a încheiat după mai multe ore, dar protestatarii anunţă că vor reveni, marţi dimineaţă, în faţa Guvernului.
Urmărește
2589 afișări
Sute de revoluţionari au protestat la Guvern faţă de obligativitatea obţinerii de noi certificate (Imagine: Dan Horia Tautan/ Arhiva Mediafax Foto)
UPDATE 19:42 Protestul revoluţionarilor s-a încheiat, dar aceştia anunţă că revin marţi în Piaţa Victoriei
Protestul revoluţionarilor desfăşurat luni în Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după mai multe ore, fără incidente majore, însă protestatarii anunţă că vor reveni, marţi dimineaţă, în faţa Guvernului, unde vor aştepta să fie invitaţi la o discuţie cu premierul Victor Ponta.
Unul dintre revoluţionarii prezenţi la negocierile de la Guvern, Mihai Orbulescu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că acţiunea de protest a înregistrat o primă victorie prin faptul că premierul a trimis Corpul de control să verifice modul în care au fost acordate certificatele de revoluţionar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
"Să meargă Corpul de control să verifice. Noi am cerut acest lucru pentru că sunt mari nereguli acolo, pentru că sunt impostorii lui Sanda (Adrian Sanda, secretar de stat, şeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor - n.r.)", a mai spus Orbulescu.
Acesta a mai precizat că revoluţionarii aşteaptă în continuare să aibă o discuţie cu Victor Ponta şi că, în funcţie de reacţia Guvernului, vor decide ce vor face mai departe.
Orbulescu a adăugat că revoluţionarii vor aştepta invitaţia la o discuţie cu premierul, marţi, în Piaţa Victoriei, unde se vor aduna la ora 10.30.
Luni, revoluţionarii, al căror număr a fost, la un moment dat, de câteva sute, au protestat mai întâi la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, iar apoi s-au instalat pe trotuarul din faţa muzeului Antipa, înconjuraţi de jandarmi, care au delimitat perimetrul protestului cu garduri.
Câţiva dintre ei, printre care şi Dumitru Dincă, au intrat în sediul Guvernului, pentru discuţii la care să ceară abrogarea ordonanţei privind obligativitatea obţinerii de noi certificate. Aceştia le-au comunicat, prin telefon, celor de afară că nu au reuşit să vorbească decât cu un consilier pe probleme sociale al premierului, context în care au anunţat că vor face greva foamei până când discută cu Victor Ponta.
Revoluţionarii aflaţi în stradă au cântat "Deşteaptă-te, române!", iar apoi au scandat "Jos Guvernul Ponta!" şi "Hoţii!"".
În jurul orei 15.00, protestul a fost marcat de un incident, când unul dintre revoluţionari a avut un conflict cu jandarmii, în zona trecerii de pietoni de la Şoseaua Kiseleff.
Circulaţia rutieră în zonă nu a fost afectată de protest.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi obligaţi să obţină, pentru indemnizaţii, noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, după cum a decis Guvernul la sfârşitul anului trecut.
Practic, Executivul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de "Luptător cu Rol Determinant".
Decizia a fost luată după ce agenţia MEDIAFAX a semnalat faptul că Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat atunci că a fost "o greşeală" a Ministerului Finanţelor şi că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată.
Erata a fost transmisă şi publicată în Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridica baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele.
Premierul Victor Ponta a cerut Corpului de control, după protestul de luni, să verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari începând din 1990, în principal modul în care au fost acordate certificate de revoluţionar, au declarat surse din Guvern.
UPDATE 14:36 - Revoluţionarii intraţi în sediul Guvernului ameninţă că fac greva foamei dacă nu discută cu Ponta
Revoluţionari intraţi luni în sediul Guvernului, pentru discuţii la care să ceară abrogarea ordonanţei privind obligativitatea obţinerii de noi certificate, ameninţă că vor face greva foamei dacă nu vorbesc personal cu premierul Victor Ponta.
Cei trei revoluţionari aflaţi în sediul Guvernului le-au comunicat, prin telefon, celor care protestează afară că nu au reuşit să vorbească decât cu un consilier pe probleme sociale al premierului, context în care au anunţat că vor face greva foamei până când discută cu Ponta.
Totodată, cei trei le-au cerut revoluţionarilor aflaţi în Piaţa Victoriei să nu plece şi să continue protestul faţă de obligativitatea obţinerii de noi certificate, impusă la sfârşitul anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă.
La ora transmiterii acestei ştiri, revoluţionarii care protestează în Piaţa Victoriei, în număr de câteva sute, se află în continuare pe trotuarul din faţa muzeului Antipa. Ei au cântat "Deşteaptă-te, române!", iar apoi au scandat "Jos Guvernul Ponta!" şi "Hoţii!"".
Protestatarii sunt înconjuraţi de jandarmi, iar circulaţia rutieră se desfăşoară normal în zonă.
Revoluţionarii au protestat mai întâi la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, iar apoi s-au instalat, înconjuraţi de jandarmi, pe trotuarul din faţa muzeului Antipa.
Ei scandează "Demisia!" şi flutură drapele tricolore găurite în locul unde, până în decembrie 1989, se afla stema Republicii Socialiste România.
O delegaţie a revoluţionarilor a fost primită în sediul Executivului, pentru discuţii privind abrogarea ordonanţei ce face obiectul protestului.
Revoluţionarii sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi obligaţi să obţină, pentru indemnizaţii, noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, după cum a decis Guvernul.
Practic, Guvernul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de "Luptător cu Rol Determinant".
Decizia a fost luată după ce agenţia MEDIAFAX a semnalat faptul că Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat atunci că a fost "o greşeală" a Ministerului Finanţelor şi că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată.
Erata a fost transmisă şi publicată în Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridica baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele.
Astfel, Guvernul a stabilit că persoanelor care deţin în prezent titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite" (atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva
regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989) li se vor elibera noi certificate pentru obţinerea calităţilor şi titlului de "Luptător cu Rol Determinant", dar numai dacă îndeplinesc condiţiile stabilite de lege şi cu avizul unei comisii parlamentare care va înainta preşedintelui ţării propuneri de atribuire a titlului.
Acest nou titlu, care stă şi la baza condiţiilor de acordare şi care va fi atribuit sub sancţiune penală pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar "doar în localităţile" în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Din această categorie de persoane cu rol determinant vor face parte şi eroii-martiri, ai căror urmaşi beneficiază de indemnizaţii şi facilităţi.
În sprijinirea noului titlu de revoluţionar, Guvernul a decis să modifice şi modul de prezentare a Revoluţiei, din primul articol din Legea revoluţionarilor, şi să nu mai fie utilizată sintagma" Revoluţia română din decembrie 1989, declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în Bucureşti şi în alte localităţi ale ţării şi transformată în revoluţie antitotalitară, sprijinită de armată, care a condus la căderea regimului comunist şi la instaurarea democraţiei, constituie un moment crucial în istoria României", ci o altă sintagmă potrivit căreia "Revoluţia Română din Decembrie 1989, declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în municipiul Bucureşti şi în alte localităţi ale României, unde revoltele cetăţenilor români au fost reprimate de forţele de ordine şi s-au soldat cu morţi, răniţi sau arestaţi, a condus la dobândirea libertăţii şi la instaurarea democraţiei în România, constituie un moment crucial în istoria ţării".
Titlurile vor fi acordate doar pentru cazurile în care solicitantul este posesor al certificatului şi titular al brevetului de atestare a titlului acordat de preşedintele României, prin decret prezidenţial.
Cererile pentru eliberarea noului certificat trebuie depuse în termen de 90 zile lucrătoare.
În aceste condiţii, Guvernul a decis ca acele indemnizaţii care reveneau persoanelor care au mobilizat grupuri de oameni şi au ridicat baricade şi care au fost eliminate în prima fază să fie acordate numai revoluţionarilor care au obţinut noile certificate ce le atestă "rolul determinant".
Guvernul a decis totodată ca legea care include indemnizaţii şi facilităţi să nu fie aplicată pentru persoanele care au titlu de Luptători cu Rol Determinant sau Remarcaţi pentru Fapte Deosebite, dar care, în decembrie 1989, au acţionat ca angajaţi, în exercitarea sarcinilor de serviciu.
"După intrarea în vigoare a prezentei legi, beneficiază de drepturile conferite de acestea doar persoanele care se încadrează în prevederile acesteia", a precizat Guvernul, în ordonanţă.
La jumătatea lui decembrie 2014, agenţia MEDIAFAX a anunţat că Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, precum şi copiii eroilor-martiri.
Ulterior, la solicitarea MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul va trimite rapid o erată către Monitorul Oficial, pentru a corecta acel articol. El a arătat însă că, într-una din următoarele şedinţe de guvern, va fi emisă şi o ordonanţă care va stabili "cum se face plata în 2015", fără alte detalii.
Vâlcov a mai arătat că a discutat şi cu oficialii Consiliului Legislativ, care au avizat ordonanţa de urgenţă, şi că le-a transmis că acel articol a fost introdus în actul normativ dintr-o "greşeală" a Ministerului Finanţelor.
Surse guvernamentale au declarat că, după apariţia informaţiei MEDIAFAX privind sistarea indemnizaţiilor pentru revoluţionari, premierul Victor Ponta a discutat pe această temă cu ministrul Finanţelor.
Ministerul a transmis şi un comunicat în care susţinea că revoluţionarii care au dreptul la indemnizaţii reparatorii după evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente şi în 2015 şi 2016 şi că în ordonanţa privind amânarea plăţilor pentru doi ani apărând o "eroare materială", care va fi corectată.
"Avem un memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revoluţionarilor, pe care îl vom respecta. Aceştia işi vor primi indemnizaţiile şi în 2015 şi în 2016. Aşadar, în legatură cu articolul apărut în Ordonanţa de Urgenţă 83 din 12.12.2014, publicată aseară (joi - n.r.) în Monitorul Oficial, fac precizarea că a fost vorba despre o eroare materială care va fi corectată în cel mai scurt timp, astăzi (vineri - n.r.), cel târziu în sedinţa de Guvern de marţi, 23 decembrie 2014", a transmis Vâlcov într-un comunicat.
Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern prevedea amânarea pentru următorii doi ani a plăţii indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, şi copiii eroilor-martiri.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România zguduit de 3 cutremure în doar 16 ore! Localnicii au tras o sperietură soră cu moartea: 'Ne-a zdruncinat!' 😲
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe