Sute de romi sărbătoresc la Costeşti Ziua Naţională a Romilor, de Sfânta Maria Mică

Peste 800 de romi din toată ţara au venit, duminică, la Costeşti, judeţul Vâlcea, pentru a sărbători Ziua Naţională a Romilor, o manifestare devenită tradiţie de peste două decenii de Sfânta Maria Mică, ce a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă.

Urmărește
1314 afișări
Imaginea articolului Sute de romi sărbătoresc la Costeşti Ziua Naţională a Romilor, de Sfânta Maria Mică

Sute de romi sărbătoresc la Costeşti Ziua Naţională a Romilor, de Sfânta Maria Mică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Sărbătoarea a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă şi cu rugăciuni ale romilor la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul pentru a le fi iertate păcatele.

După rugăciunea şi slujba religioasă de la mănăstire, romii căldărari, argintari şi gaborii care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică au mers în poiana din Costeşti, judeţul Vâlcea, unde şi-au etalat bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase, şi au întins o masă mare cu bucate alese: sarmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe.

La Costeşti nu vor veni cei doi autointitulaţi regi ai romilor, Daniel şi Dorin Cioabă, aceştia fiind în doliu după moartea tatălui lor Florin Cioabă.

"Doliu ţin ei, familia, noi nu suntem în doliu fiindcă nu a fost regele nostru. Nu îl recunoaştem, noi nu recunoaştem prinţii, regii, împăraţii, noi respectăm Constituţia României, dar nu regii. Noi suntem creştini, nu suntem penticostali, deci Florin Cioabă nu a fost regele nostru şi nu ţinem doliu după el. Respectăm durerea familiei, dar nu suntem în doliu", a declarat un rom din comunitatea din Buzescu-Teleorman.

La sărbatoare participă, potrivit jandarmilor, aproximativ 800 de romi din Vâlcea, Argeş, Gorj şi Mehedinţi.

Primarul din comuna vâlceană Costeşti speră "că nu vor fi probleme deosebite" la petrecerea romilor.

"Poiana este plină de oameni. Am înţeles şi eu că cei doi regi Cioabă nu vor fi prezenţi la Costeşti, nu a venit nici împăratul Iulian şi nici regele Dan Stănescu, dar sunt mulţi reprezentanţi ai etniei, sărbătoarea e în toi. Din taxele colectate de la persoanele participante, strângem bani pe care îi alocăm curăţeniei şi igienizării zonei dupa încheierea manifestării", a declarat primarul PSD al comunei Costeşti, Toma Peştereanu.

O sută de jandarmi din Vâlcea şi Craiova, împreună cu poliţiştii din oraşul Horezu, asigură măsurile de ordine şi siguranţă publică.

Legenda spune că un bulibaşă bătrân şi bolnav din judeţul Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa pentru a-l ierta de păcate. Imediat ce a ieşit de pe poarta bisericii, bătrânul rom a murit, iar vestea că Sfântul a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede printre romi şi de atunci, în fiecare an, de Sfânta Maria Mică vin să se roage la moaştele acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Care este adevăratul pericol la care sunt expuşi piloţii de avion dacă pasagerii nu îşi pun telefoanele pe modul avion. Un pilot a spus ce se întâmplă