Sute de sindicalişti au pichetat Palatul Cotroceni. Protestatarii au încercat să forţeze cordonul de ordine

Peste 600 de sindicalişti din administraţie, sănătate, educaţie, asistenţă socială şi poliţie au pichetetat vineri Palatul Cotroceni, pentru a cere preşedintelui să nu promulge legile austerităţii şi să refuze "condamnarea lucrătorilor, a copiilor şi pensionarilor la moarte prin înfometare".

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Sute de sindicalişti au pichetat Palatul Cotroceni. Protestatarii au încercat să forţeze cordonul de ordine

Sute de sindicalişti au pichetat Palatul Cotroceni. Protestatarii au încercat să forţeze cordonul de ordine (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Protestatarii au încercat să forţeze cordonul de ordine şi să îndepărteze gardurile de protecţie, însă jandarmii au reuşit să creeze un baraj şi să îi menţină pe aceştia în zona amenajată pentru pichet.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că protestatarii au încercat să îndepărteze gardurile de protecţie ale zonei amenajate pentru pichet în momentul în care o delegaţie a sindicaliştilor care fusese în Palatul Cotroceni a ieşit din sediul Preşedinţiei.

Jandarmii au reuşit să refacă gardul de protecţie, în sprijinul forţelor de ordine aflate în faţa protestatarilor venind şi alte echipaje de intervenţie aflate în zonă.

Incidentul s-a încheiat în scurt timp, jandarmii reuşind să restabilească ordinea şi să îi menţină pe protestatari în zona de pichet.

Militaru a precizat că nicio persoană nu a fost ridicată de jandarmi în urma incidentului.

În timpul protestului, care se va încheia la ora 11.00, sindicaliştii îi vor înmâna o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îi vor cere să returneze Parlamentului "Legea unei absurde austerităţi" şi să solicite Guvernului să renunţe "la planul de exterminare a populaţiei".

Sindicaliştii de la toate cele cinci confederaţii sindicale îi transmit şefului statului că a venit rândul lui să arate că lucrează pentru oameni, să decidă pentru dreptul la viaţă al lucrătorilor şi pensionarilor români şi să refuze "confiscarea dreptului la demnitate al românilor".

"În foarte scurtă vreme va trebui să adoptaţi o decizie importantă pentru soarta a milioane de cetăţeni români. Mulţi dintre ei v-au votat şi au crezut în promisiunile dumneavoastră. Mult mai repede decât au putut anticipa cetăţenii acestei ţări a venit momentul în care trebuie să dovediţi că atunci când aţi spus că vă pasă de toţi românii - atât de cei care v-au votat cât şi de cei care au decis să nu vă acorde votul -, nu aţi lansat această afirmaţie pur şi simplu doar din raţiuni electorale ori din dorinţa de a câştiga un nou mandat la Palatul Cotroceni şi pentru a aduce la guvernare oamenii din partidul care v-a susţinut", se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu, pe care sindicaliştii o vor depune la Palatul Cotroceni în timpul protestului.

Sindicaliştii îi reamintesc şefului statului că a promis în campania electorală că pensionarii şi salariaţii vor fi trataţi cu demnitate, că a spus că românii sunt "o naţiune demnă de respect pentru care merită să lucrezi" şi că a vorbit despre "reformarea şi modernizarea statului de care românii vor ajunge să fie mândri".

"Departe de a fi mândră, populaţia priveşte cu îngrijorare cum numai pe umerii ei se aşează povara crizei. Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că efectele unor decizii aberante de reducere uniformă a veniturilor nu vor fi resimţite doar de bugetari şi pensionari, ci de fiecare familie din România. Şi asta, în timp ce profitorii tranziţiei şi ai crizei au găsit un aliat în Guvernul care construieşte un zid de protecţie în jurul lor. Protejaţii nu suportă consecinţele crizei economice. Dimpotrivă, sunt ajutaţi să câştige şi mai mult! Măsuri populiste de genul «Fondului Solidaritatea» nu au nicio valoare în condiţiile în care trebuie intervenit energic şi competent pentru reducerea efectelor crizei economice altfel decât prin împovărarea populaţiei", se mai arată în scrisoarea sindicaliştilor către şeful statului.

În finalul documentului, sindicaliştii îi cer preşedintelui să îşi asculte conştiinţa, să refuze promulgarea şi să decidă retrimiterea în Parlamentul a legii prin care salariile din sectorul bugetar se vor diminua individual 25 la sută, măsură la care se adaugă şi diminuarea pensiilor individuale cu un procent de 15 la sută, precum şi suprimarea unor ajutoare sociale.

"Vă solicităm să nu permiteţi să fie afectate salariile şi pensiile. Apelul nostru către dumneavoastră este unul de suflet. Amintiţi-vă, cetăţenii României au dreptul să trăiască în demnitate! Drepturile noastre nu trebuie confiscate sub pretext de criză, o criză pe care guvernanţii vor să o arunce exclusiv asupra populaţiei. Legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea reprezintă de fapt întoarcerea la epoca robiei. Vreţi ca românii să fie condamnaţi la foame şi sărăcie cruntă? Vă solicităm să nu îi condamnaţi pe cei care au muncit o viaţă la umilinţa de a cerşi un colţ de pâine pentru a reuşi să supravieţuiască într-un mod ruşinos. Vă solicităm să refuzaţi condamnarea lucrătorilor, a copiilor şi pensionarilor la moarte prin înfometare", îi mai scriu sindicaliştii şefului statului.

Premierul Emil Boc a venit, în 7 iunie, în faţa Parlamentului, pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută. PSD a depus în aceeaşi zi moţiunea de cenzură cu titlul "Opriţi genocidul social!, care a fost respinsă, în 15 iunie, în Parlament.

Legile austerităţi au fost contestate la Curtea Constituţională de către PSD, PNL şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa constituţională urmând să dea, vineri, o decizie în cazul acestor sesizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici